ما سعی کردیم در مقاله‌ای جامع، به معرفی مختصر ۹ تیپ شخصیتی انیاگرم بپردازیم. انیاگرام یه ابزار قدرتمند برای درک ابعاد شخصیتی ماست و امروز قصد داریم به طور مفصل راجع به تیپ ۲ اینیاگرام صحبت کنیم و بگیم که این افراد چه اخلاق و رفتاری دارن.

تیپ ۲ انیاگرام در یک نگاه

یاری دهنده، سخاوتمند، متظاهر و برونگرا، خوش برخورد، مهرطلب، فداکار، حامی، مشتاق، دلسوز و محبوب هستن و دوست دارن دیگران رو خوشحال کنن.

افراد تیپ دو انیاگرام افرادی همدل، بی ریا، خوش قلب، بخشنده و فداکار هستن. این دسته از افراد دارای حس نیت هستن؛ تمایل دارن نزدیک دیگران باشن و در انجام کارهای دیگران حضور خودشون رو لازم و ضروری میدونن.

در بهترین حالت افراد تیپ ۲ انیاگرام افرادی نوع دوست و فروتن هستن که بی‌قید و شرط به دیگران عشق میورزن.

ترس اساسی این گروه دوست داشته نشدن است. این افراد از مقبول نشدن و طرد شدن بیزار هستن.

تمایل اساسی اونها احساس دوست داشته شدن است.

سبک صحبت کردن این افراد، خوب، دلسوزانه، دوستانه و با روی گشاده است و آماده حمایت کردن و مشاوره دادن به دیگران هستن.

انگیزه‌های کلیدی تیپ دو انیاگرم : این افراد تمایل دارن دوست داشته بشن و احساسات خودشون رو برای دیگران ابراز کنن. این دسته تمام تلاش خودشون رو میکنن تا کارها حتماً به کمک اونها انجام بشه و به همین تبع هم ازشون قدردانی بشه.

مثال‌هایی از افراد مشهور تیپ ۲ انیاگرام

پاراماهانزا یوگاناندا، پاپ جان XXIII، بایرون کتی، اسقف دزموند توتو، ایلانور روزولت، نانسی ریگان، مونیکا لوینسکی، آن لندرز، الیزابت تیلور، ریچارد توماس، ملانیا همیلتون، مری کی آش (لوازم آرایشی مری کی) ، لئو بوسکالیا ، ریچارد سیمونز ، لوسیانو پاواروتی ، جان دنور ، لیونل ریچی ، استیوی واندر ، باری مانیلو ، دالی پارتون ، جوش گروبان، بابی مک فارین، پائولا عبدالله، پریسیلا پریسلی، الیزابت تیلور، دنی توماس، مارتین شین، جنیفر تیلی، دنی گلوور، جولیت بینوش، آرسنیو هال و تیموتی تادودول.

مرور کلی بر تیپ ۲ انیاگرام

افراد تیپ ۲ انیاگرام رو کمک کننده یا Helper نامگذاری کردن، چون این افراد واقعاً برای دیگران مفید هستن. این افراد بخشنده بودن و گذشتن از منافع خودشون رو به معنی قرار گرفتن در مسیر درست، معنادار و ارزشمند زندگی تلقی میکنن.

نگرانی و عشقی که این افراد احساس میکنن (و کارهای خیری که انجام میدن) قلب اون‌ها رو گرم میکنه و باعث میشه احساس با ارزش بودن داشته باشن.

هنگامی که افراد تیپ دو انیاگرام در حالت متعادل هستن، واقعاً دوست داشتنی، مفید، سخاوتمند و باملاحظه میشن و افراد زیادی رو به خودشون جذب میکنن. افراد سالم این گروه درخشش قلب آدم‌ها رو به اونها نشون میدن، با قدردانی و توجه، دیگران رو زنده میکنن و جنبه‌های مثبت وجودی که قبلاً ندیدن رو به اون‌ها نشون میدن.

به طور خلاصه، افراد سالم تیپ ۲ انیاگرام والدین خوبی هستن و همه آروزی داشتن اونها رو دارن. کسی که شما رو همونطور که هستین میبینه، شما رو خیلی خوب درک میکنه، متوجه نیازهاتون میشه، شما رو تشویق میکنه، با صبری باور نکردنی به شما کمک میکنه و همیشه آماده است تا به شما دست یاری برسونه.

افراد سالم این دسته قلب و دید دیگران رو باز میکنن؛ چون خودشون هم قلب وسیعی دارن؛ و راهی به ما نشون میدن تا بتونیم انسان‌های ژرف و غنی‌تری باشیم.

با این حال ممکنه گرایش درونی به سمت غرور، فریب خود و تمایل به درگیر شدن بیش از حد در زندگی دیگران داشته باشن و شاید بزرگ‌ترین مانعی که این افراد باهاش مواجه میشن ترس از بی‌فایده بودن باشه.

افراد متوسط تا ناسالم تیپ ۲ انیاگرام، با تلاش برای برآورده ساختن تمایلات ابرقهرمانانه خودشون مبنی بر فدا کردن خود برای دیگران، به دنبال کسب اعتبار برای خودشون هستن. این افراد معتقدن که اگه میخوان عشق و توجه به دست بیارن باید همیشه دیگران رو در اولویت خودشون قرار بدن. اما در محدوده سالم این تصویر کاملاً متفاوت است.

تجزیه تیپ دو انیاگرام به تیپ هشت

وقتی که افراد تیپ دوم انیاگرام تحت استرس شدید قرار بگیرن، میتونن رفتارهایی متفاوت با رفتارهای معمول از خودشون بروز بدن! این رفتارها بیشتر شبیه به سطح ناسالم تیپ هشتم انیاگرام است.

تحت تاثیر این استرس، یه تیپ دویی که خیلی آروم و مهربونه میتونه خشن و طمع کار بشه! اونها میتونن بسیار ناخوشایند باشن و به جای این که نسبت به کاری که بقیه دارن انجام میدن صبر و حوصله به خرج بدن، خودشون دخالت میکنن و کارهای اونها رو تموم میکنن!

از نظر احساسی به نیازها و تمایلات درونی افراد توجه نمیکنن ولی از نظر عمل‌گرایی توجه میکنن! درواقع خیلی خیلی روی انجام کارها تمرکز میکنن و میخوان خودشون بین همه چی تعادل ایجاد کنن.

این رفتار باعث میشه اونها خیلی سخت‌تر از قبل به نظر برسن و خودشون به تنهایی روی انجام کارها وقت بذارن، بدون این که بقیه افراد دخالت کنن یا حتی حرفی بزنن! اونها تو این حالت خیلی نسبت به رفتار افراد دیگه حساس میشن به خصوص اگه ازشون انتقاد کنن یا یه نارضایتی نشون بدن.

اگه یه مدتی به شما کمک کردن و کارهای خوبی انجام دادن باید حتماً ازشون قدردانی کنین وگرنه خیلی راحت تحت استرس قرار میگیرن و شروع به خراب کردن همه چی میکنن! یعنی طوری رفتار میکنن که شما ازشون دور بشین و یا از کمک کردن بهتون خودداری میکنن تا متوجه بشین چقدر به وجودشون نیاز دارین!

راهکارها

مهم‌ترین چیز برای افراد تیپ دو اینه که وقتشون رو به بطالت نگذرونن، اونها میتونن وظایف زیادی رو همزمان به عهده بگیرن و روی تامین نیازهای افراد دیگه تمرکز کنن و این دقیقاً همون چیزیه که به اونها استرس و فشار عصبی وارد میکنه!

از اونجایی که اونها روی نیازهای بقیه افراد متمرکز میشن، از احتیاجات خودشون فاصله میگیرن، پس این تیپ باید اول از همه یاد بگیره که چطوری بین این موارد تعادل ایجاد کنه.

وقتی از این افراد قدردانی بشه ممکنه نیاز و احساس خودشون رو بیان کنن (یعنی اونها فقط در شرایط مطلوب و نرمال احساسات و نیازهاشون رو بیان میکنن). پس خودشون رو از بار منفی و استرس رها میکنن!

در کل این تیپ برای دوری از استرس باید یاد بگیره که برای نیازها و خواسته‌های خودش هم وقت بذارن، استراحت کافی داشته باشن و بیش از حد خودشون رو با مسئولیت‌ها درگیر نکنن؛ در واقع همین روش‌های ساده میتونه به فرد تیپ دوم کمک کنه تا از این نوع رفتارهای افراطی و پراسترس دو ر بشه!

سطوح مختلف شخصیت تیپ ۲ انیاگرام

سطوح سالم تیپ ۲ انیاگرام

  • سطح یک: فوق العاده فروتن و نوع دوست هستن؛ اون‌ها بی‌قید و شرط به دیگران عشق میورزن و بودن در زندگی و در کنار دیگران رو برای خودشون امتیاز میدونن.
  • سطح دو: همدل، دلسوز و به فکر دیگری؛ اون‌ها مراقب و نگران نیازهای افراد دیگه هستن. افراد سطح دو، افرادی متفکر، خونگرم، بخشنده و صمیمی هستن.
  • سطح سه: دیگران رو تشویق و تقدیر میکنن و به خوبی قادر به دیدن جنبه‌های مثبت وجودی افراد هستن. خدمت کردن به دیگران برای اون‌ها مهمه، اما به خودشون هم اهمیت میدن. اون‌ها افرادی بخشنده و دوست داشتنی هستن.

سطوح متوسط تیپ ۲ انیاگرام

  • سطح چهار: تمایل زیاد به نزدیک بودن به دیگران دارن، پس سعی در راضی نگه داشتن دیگران، بیش از حد دوستانه رفتار کردن، تظاهرات عاطفی و چاپلوسی دارن. عشق ارزش والای اون‌هاست و دائماً درباره اون صحبت میکنن.
  • سطح پنج: بیش از حد صمیمی و مداخله‌گر هستن. تمایل دارن که دیگران بهشون نیاز داشته باشن، بنابراین به اسم عشق دیگران در زندگی دیگران مداخله و اونها رو کنترل میکنن. اونها میخوان که افراد دیگه رو به خودشون وابسته کنن: چیزی رو میدن و انتظار دارن دوبرابرش رو پس بگیرن.
  • سطح شش: به طور فزاینده‌ای خود بزرگ بین و از خود راضی هستن، احساس میکنن وجود اونها در کارها ضروریه و تلاش‌های این افراد بیش از حد به نفع دیگران است.

سطوح ناسالم تیپ ۲ انیاگرام

  • سطح ۷: افرادی خودخواه هستن که دیگران رو با گفتن این که چقدر به اونها بدهکار هستن خجالت زده میکنن. سعی در تضعیف و تحقیر دیگران دارن ، مدام خودشون رو فریب میدن و قبول نمیکنن که چقدر رفتار خودخواهانه و پرخاشگرانه دارن.
  • سطح ۸: مسلط و زورگو؛ همیشه حق به جانب هستن و فکر میکنن میتونن هر چیزی از دیگران بخوان مثل: بازپرداخت بدهی‌های قدیمی، پول و بهره‌های جنسی.
  • سطح۹: فکر میکنن میتونن هر بهانه‎ای بیارن و هر کاری که میکنن رو منطقی جلوه بدن چون احساس میکنن قربانی شدن و مورد سوء استفاده قرار گرفتن.

پیشنهاد برای رشد شخصیت تیپ دو انیاگرام

  • اول و مهم تر از همه باید بدونید که اگه نیازهای خودتون رو برطرف نکردین، بعیده که بتونین بدون مشکل، نارضایتی و سرخوردگی نیازهای دیگران رو برآورده کنین. علاوه بر این، اگه به اندازه کافی استراحت نکنین، به درستی از خودتون مراقبت نکنین و خودتون رو نادیده بگیرین، قادر به یاری رسانی به دیگران نیستین. این خودخواهی نیست که قبل از رسیدگی به نیازهای دیگران، به نیازهای خودتون رسیدگی کنین. این صرفاً تبعیت از یک عقل سلیم است!
  • سعی کنین وقتی تصمیم گرفتین‌ به کسی کمک کنین، کاملاً از انگیزه‌های شخصی خودتون آگاه بشین. درحالی که انجام کارهای خیر و خوب برای همه مردم ویژگی قابل تحسینی است، وقتی چنین کاری رو انجام میدین چون انتظار دارین طرف مقابل از شما قدردانی کنه یا در قبالش کار خوبی برای شما انجام بده، باید تبعاتش مثل: ناامیدی و دل‌شکستگی رو هم در نظر بگیرین. چون افراد تیپ ۲ اینیاگرام ممکنه به واسطه تیپ شخصیتی که دارن به یک وابستگی ناآگاه به دیگران دچار بشن و بعد وقتی طرف مقابل به هیچ عنوان انتظار اونها رو برآورده نمیکنه، برای این افراد سرخوردگی به همراه بیاره.
  • درحالی که کارهای بسیاری وجود داره که میتونین برای دیگران انجام بدین، بهتره که اول از اونها بپرسید به چه چیزی نیاز دارن. درسته که شما در درک دقیق احساسات و نیازهای دیگران تیزهوش هستین، اما بهتره به روش خودتون این کار رو انجام ندین و از خود طرف بپرسین که اگه تمایل داشت، به شیوه خودش بهش کمک کنین. اهداف خودتون رو با دیگران در میون بذارین و انتظار شنیدن «نه ازتون متشکرم» رو داشته باشین. کسی که پیشنهاد ویژه کمک شما رو رد میکنه، به این معنا نیست که شما رو دوست نداره.
  • در مقابل وسوسه درونی که شما رو به سمت بیان کردن کار خوبی که انجام دادین سوق میده، مقاومت کنین و اونها رو به زبون نیارین. اجازه بدین یا دیگران خودشون مهربونی شما رو به یادشون بیارن و با روش خودشون از شما قدردانی کنن یا اصلاً واکنشی نشون ندن. این که به یاد دیگران بیارین که چه کاری براشون انجام دادین فقط اونها رو معذب میکنه. این کار نه اونها رو راضی نگه میداره، نه باعث بهبود روابط شما میشه.
  • یاد بگیرین که عشق و علایق افراد رو درک کنین. حتی اگه به شکلی نباشه که شما باهاش آشنایی دارین. ممکنه دیگران احساسات خودشون رو به نحوی ابراز نکنن که شما میخواین، اما باز هم این امکان برای شما فراهمه که از طرق مختلف متوجه احساس افراد نسبت به خودتون بشین. عشق همیشه وجود داره، اما به همون اندازه که شما پذیرای اون هستین.

نکاتی در برقرای ارتباط با تیپ ۲ انیاگرام

  • برای ایجاد رابطه با افراد تیپ دو انیاگرام ، پیش قدم بشین و در صورت امکان سعی کنین اونها رو تایید یا تقدیر کنین.
  • با گرمی از اونها استقبال کنین و در روابط شخصی و شراکت‌ها با اون‌ها همراه بشین.
  • از این کارها اجتناب کنین: بیش از حد حساس بودن یا جدی نگرفتن احساسات، اونها رو آزار میده.
  • برای مقابله با درگیری، از اونها بخواین به جای سرزنش مسئولیت اون‌چه رو که میخوان به عهده بگیرن. با بیرون کشیدن نارضایتی های اونها، قائله رو ختم کنین.
  • برای کمک به رشد این افراد، به اونها کمک کنین به نیازها و احساسات خودشون توجه کنن، و بین خودشون و افراد دیگه مرز تعیین کنن. افراد تیپ ۲ انیاگرام رو تشویق کنین تا برای خودشون وقت بذارن.

انیاگرم یا Enneagram یکی از بهترین ابزارهای درک شخصیت انسان و شناخت بهتر خودمونه پس برای این که از ازوایای پنهان و تمایلات خودتون آگاه بشین بهتره یه مطالعه‌ای روی اون داشته باشین.