پیدا کردن کار و رشد در شغلی که با علایق و اهداف شخصی و ارزش های اصلی شما هم‌راستا باشه، میتونه به شما کمک کنه در کار و حرفه خودتون خبره بشین و کسی نتونه رو دستتون بلند بشه! و رمز موفقیت در پیدا کردن شغلی که با استعدادها و علایق شما جور باشه، مشاوره شغلی است.

با این حال دست پیدا کردن به یه همچین فرصتی مسلماً خیلی چالش برانگیز و دشواره. اگه حس تردید دارین و نمیدونید کدوم مسیر حرفه‌ای رو باید پیش بگیرین، یک مشاوره شغلی درست و حسابی میتونه خیلی خیلی به کمک شما بیاد و به دردتون بخوره.

یه مشاور شغلی با تجربه و با سابقه به افراد کمک میکنه تا در مورد مسائل مربوط به شغل خودشون، مثل کشف شغل، انتخاب شغل، پیشرفت شغلی و مدیریت تغییرات شغلی ‌تصمیم‌گیری کنن.

شغلِ فرد غالباً یکی از مهمترین جنبه‌های بزرگسالی به شمار میره، و شروع یه حرفه چه برای بار اول، چه بار دوم و چه هر زمان دیگه واقعاً میتونه یه مقوله استرس زا باشه. خصوصاً تو این برهه زمانی که ما توش گیر کردیم و هر روز داریم با بحران‌های اقتصادی مثل تحریم، رکود و تورم سر و کله میزنیم. به کمک مشاوره شغلی میشه با تشریح و بحث درمورد گزینه‌های بالقوه شغلی به شخص کمک کرد.

توی این مقاله ما میبینیم که چطور یه مشاور شغلی میتونه ما رو راهنمایی کنه و در اصل بهمون مشاوره شغلی بده تا بتونیم اهداف حرفه‌ای خودمون رو دنبال کنیم!

مشاوره شغلی چیست؟

مشاوره شغلی خدماتیه که برای کمک به افراد در پیدا کردن مسیر حرفه‌ای مناسب روحیات و استعدادهاشون طراحی شدن.

تنوع بالای مشاغل در عصر حاضر و بالا رفتن توقع ما از مشاغل (یعنی در حال حاظر ما انتظار داریم شغلمون علاوه بر این که درآمد خوبی داره در مسیر خواسته‌هامون باشه و زیاد هم کار سختی نباشه) باعث میشه که در راه رسیدن به شغل موردعلاقه و دلخواه خودمون سرگردون بشیم. یعنی ندونیم از یه شغل چی میخوایم، کدوم شغل رو میخوایم و آیا این شغل اصلاً شغل ایده‌آل ماه هست یا نه! بین این کش مکش‌های درونی، مشاور شغلی میتونه حکم ناجی رو برای ما داشته باشه که بتونیم با کمک اون هم شغل مناسب خودمون رو پیدا کنیم و هم در زمان و هزینه‌ها صرفه جویی کرده باشیم.

مشتری‌های یه مشاور شغلی ممکنه به دلایل مختلفی به اونا مراجعه کنند و نقش مشاور شغلی اینه که به اون مراجع کمک کنه تا گزینه ها و راه هایی که جلوی پاش قرار گرفته رو بهتر ارزیابی کنه و در نهایت بتونه درست ترین تصمیمِ ممکن رو در مورد حرفه و شغلش بگیره!

همچنین یه مشاور شغلی با معرفی منابع، انجام یه سری از تست ها و توصیه مجموعه‌ای از تاکتیک ها، از فرد برای گرفتن بهترین تصمیم‌ها در حوزه شغل و حرفه خودش، پشتیبانی میکنه.

مشاوره شغلی

وظایف مشاور شغلی

یه مشاور شغلی پژوهشگری است که به خوبی آموزش دیده تا بتونه شما رو در زمینه یافتن استعدادها، انتخاب شغل متناسب با شخصیت خودتون و حل مشکلاتی که در زندگی کاری براتون پیش میاد، راهنمایی کنند. وظایف یک مشاور شغلی شامل موارد زیر میشه:

  • آزمایش و ارزیابی استعداد‌ها و ویژگی‌های شخصیتی
  • همکاری در زمینه توسعه اهداف عملی شغلی
  • آموزش تکنیک های جستجوی شغل (مثل استفاده از پلتفورم‌های جستجو و ایجاد یه شبکه حرفه‌ای)
  • یاد دادن تکنیک‌ها و نکات موثر در مصاحبه
  • ارزیابی و بهبود روزمه با تمرکز بر استعدادها و توانایی‌ها
  • کمک به برنامه‌های توسعه حرفه‌ای( مثل اخذ گواهینامه‌ها، آموزش عالی و عضویت در انجمن‌های حرفه‌ای)

یه مشاور شغلی از مهارت‌هایی مثل تحقیق، خوب گوش دادن، تفکر انتقادی و حل مسئله برای شکل دادن به اهداف استفاده می‌کنه تا به فرد در تصمیم‌گیری برای زندگی شغلی و حرفه‌ای کمک کنه.

مشاوره شغلی چطور کمک میکنه؟

اگه واستون سواله که آیا یه مشاور شغلی میتونه به ما راهنمایی‌ها و مشاوره‌های لازم رو بده یا نه، بهتره از قبل درمورد خدماتی که یک مشاور شغلی طی یک مشاوره شغلی میتونه به شما عرضه کنه، درک درستی داشته باشین.

مشاوره برای انتخاب شغل

چه شما بخواین برای اولین بار وارد عرصه کار بشین و یه شغلی رو انتخاب کنید، چه بخواین شغلتون رو عوض کنین، مشاوره شغلی میتونه تو این روند به شما کمک کنه.

مشاور شغلی میتونه در ارزیابی مهارت‌ها و استعدادها و شناسایی اهداف حرفه‌ای به شما کمک کنه و شما رو با رقابت‌های بالقوه‌ای که در مسیر شغلی ممکنه باهاشون مواجه بشین، آشنا کنه.

مشاور شغلی شما همچنین میتونه از شما یه آزمون توانایی یا تست ارزیابی شخصیت MBTI بگیره تا بتونه بهترین گزینه‌های شغلی مناسب شما رو مشخص کنه. MBTI در واقع یه پرسشنامه از سوالات موقعیتی و رفتاری است که هدفش ارزیابی جهان بینی و فرآیند تصمیم گیری شماست.

کمک به نوشتن رزومه

مهم نیست چه کاری میخواین انجام بدین و دنبال چه شغلی هستین، یه رزومه قوی میتونه توجه کارفرما رو به خودش جلب کنه. مشاور شغلی به شما در بهینه کردن رزومه کمک میکنه. مشاور شغلی میدونه برای آماده کردن رزومه کاری باید از چه فرمتی استفاده کرد تا خوندن و بررسی رزومه راحت‌تر باشه. ضمناً طی مشاوره شغلی یاد می‌گیرین که مهارت های کلیدی خودتون رو با توصیف تجربه‌های حرفه‌ای برجسته کنید تا نتیجه بهتری از مصاحبه شغلی بگیرین.

مشاوره مصاحبه

همونطور که همه میدونیم مصاحبه شغلی یه مرحله خیلی مهم در فرآیند استخدام به حساب میاد و باید حواستون باشه که تا میتونین یه تصویر اولیه خوب و قوی در ذهن کارفرما به جا بذارین. یک مشاور شغلی میدونه که یک داستان حرفه‌ای و قانع کننده، پایه و اساس یک مصاحبه عالی رو تشکیل میده. مشاور شغلی خوب مشاوری است که بتونه به شما در شناسایی و پیشبرد داستان شغلی مختص شما کمک کنه.

همچنین مشاور شغلی میتونه طی یک مشاوره شغلی درمورد مسائل زیر هم راهنمایی کنه:

  • ساختار یک مصاحبه
  • پاسخ‌های موثر برای سوالات متداول شغلی
  • استفاده مناسب و بجا از زبان بدن

با رعایت موارد بالا کارفرما در طول جلسه مصاحبه شغلی از شما ذهنیت خوبی میگیره و اولین تصویری که از شما توی ذهنش ثبت میشه، تصویر مثبتی خواهد بود.

مشاوردر جلسه مشاوره شغلی نکات کلیدی و مفیدی رو برای ارائه یک مصاحبه کاری موفق پیش پای شما میزاره.

مشاوره برای مذاکره در مورد حقوق

یکی از ابعاد مهم روند استخدام شامل تعیین و تضمین حقوق در محدوده موردنظر شماست. درحالی که ممکنه یه کارفرمای آینده‌نگر، فوراً حقوقی که مدنظر شماست رو بهتون پیشنهاد نده، ولی اگه در مذاکره کردن مهارت داشته باشین، میتونین به مبلغ حقوق مورد نظرتون نزدیک بشید.

مذاکره در مورد دستمزد به دانش و تمرین نیاز داره، طی یک مشاوره شغلی با یه مشاور خبره، میتونی به مهارت مذاکره دست پیدا کنین. برای راهنمایی مربوط به حقوق و دستمزد از یه مشاور شغلی بخواین که نکات مربوط به مذاکره رو در اختیارتون قرار بده تا بتونین با خیالت راحت و اعتماد به نفس بالا در جلسه مصاحبه شرکت کنین.

مشاوره درمورد تغییر شغل

خیلی از مشاور های شغلی با نمونه هایی روبرو میشن که از سر نیاز یا از روی علاقه میخوان شغلشون رو عوض کنند. مشاوره شغلی به شما کمک میکنه که به طور سنجیده و فکر شده این تغییر انجام بشه و با ارزیابی مجدد مسیرها به اهداف حرفه‌ای خودتون نزدیک بشین.

مزایای مشاوره شغلی

مشاوره شغلی برای موفقیت کوتاه مدت و طولانی مدت در زندگی حرفه‌ای شما مفیده. گذروندن وقت با یک مشاور شغلی باعث میشه ارزش خودتون رو به عنوان یه آدم حرفه‌ای بشناسین، شغل جدید پیدا کنین و به ارتقا شغلی دست پیدا کنین.

شرکت در جلسات مشاوره شغلی این امکان رو به شما میده تا راجع به دانش، توانایی‌ها و مهارت‌هایی که دارین تامل کنین و بتونین یه مسیر شغلی هم‌تراز ارزش‌ها و استعدادهاتون انتخاب کنین.

مشاوره شغلی میتونه تو ارزیابی نقاط قوت و محدودیت‌های شما در بازار کار و پیشرفت شغلی به شما کمک کنه.

ممکنه شما کار حرفه ای خودتون رو تازه شروع کرده باشین یا دلتون میخواد ارتقا شغلی داشته باشین و پیشرفت کنین، این که دقیقاً چه زمانی برای استفاده از مشاوره شغلی بهینه است و آیا شما به مشاوره شغلی احتیاج دارین یا نه، سوال خیلی مهمیه و پاسخ دادن بهش گاهی دشواره. ما چند تا دلیل متداول برای این که افراد به دنبال مشاوره شغلی هستن، رو بررسی میکنیم:

  • نمیدونین از کجا شروع کنین. اگه نمیدونین چطور باید رشته دانشگاهی که ازش مدرک دارین رو به کار بگیرین و یا میخواین درمورد گزینه‌های شغلی اطلاعات بیشتری کسب کنید، یه مشاور شغلی میتونه به شما کمک کنه.
  • ممکنه شما از رشته و حرفه خودتون راضی نباشین و یا دنبال چیزی کاملاً متفاوت با شغل فعلی باشین. مشاوره شغلی به شما کمک میکنه تا متوجه بشین چه شغلی با روحیات شما مناسبه و به شما یاد میده که چطور از شغلی فعلی خودتون، بهترین نتیجه رو بگیرین و کدوم رشته و حرفه میتونه برای شما بهتر باشه.
  • شما دیگه یه مسیر شغلیِ تعریف شده ندارید. اگر چه ممکن شما با یه مسیر شغلی که توی ذهنتون ترسیم کردین شروع کرده باشین، ولی طبیعیه که اهداف بلند مدت شما تغییر بکنه. یک مشاوره شغلی میتونه تو ترسیم مسیر شغلی به شما کمک کنه تا کنترل و تسلط بیشتری روی زندگی حرفه ای خودتون داشته باشین.
  • به دنبال مشاوره برای پیشرفت شغلی فعلی خودتون هستین. اگه میخواین پتانسیل رشد خودتون رو به حداکثر برسونین، میتونین از مشاوره شغلی کمک بگیرین. یه مشاور شغلی باتجربه میتونه به شما دربه دست آوردن گزینه‌های پیشرفت کمک کنه و به شما یاد بده که چطور از استعدادها و مهارت‌هاتون بیشترین استفاده رو ببرین.
  • وقتی در مشاوره شغلی شرکت میکنین، بدون شک با یک متخصص آموزش دیده همکاری میکنین که میتونه تست‌های مختلف ارزیابی شغلی رو به شما ارائه بده. به وسلیه این تست ها شما میتونین توانایی هایی که مولفه‌های اصلی مشاغل مورد نظر شماست رو پرورش بدین. شما همچنین به نقص‌های خودتون پی میبرین قبل از این که در مسیر هدفی تلاش کنین به نتیجه ای نرسین. داشتن این داده‌ها از قبل میتونه موقع انتخاب مسیر شغلی به شما کمک کنه.
  • با کمک مشاوره شغلی میتونین اهدافتون رو برای به دست آوردن هدف بزرگتری تنظیم کنین. یکی از وظایف مشاور شغلی اینه که تلاش های شما رو در مسیر تعیین اهداف هدایت کنه.
  • مشاوره شغلی میتونه از سردرگمی جلوگیری کنه.با کمک گرفتن از مشاوره شغلی افراد قادر به انتخاب موضوع مورد علاقه و مناسب در حرفه خودشون هستن. مشاوره شغلی به افراد کمک میکنه تا بهتر و راحت تر تصمیم گیری کنن و از مسیری که در اون قرار میگیرن تصور روشنی
    داشته باشند. وضوح و روشن بودن از نظر شغلی خیلی مهمه. چون وقتی شما یه تصمیمی میگیری دیگه تا اخر زندگی هم خودش و هم تبعاتش در کنار شما میمونه.
  • با کمک مشاوره شغلی شما با قابلیت‌های موجود آشنا میشین. خیلی از گزینه‌های شغلی امروزه در دسترس هستن که ما از اونا بی اطلاع هستیم. به همین دلیل مشاوره شغلی کمک میکنه تا ما از از این فرصت ها بهترین بهره رو ببریم.
  • وقتی شما شروع به کار با یک مشاور شغلی میکنین، ممکنه با بسیاری از مشاغل که نیاز به مهارت یا آموزش خاصی دارن روبرو بشین. این فرآیند مشاوره، شما رو قادر میسازه مهارت‌های لازمی رو که برای تکمیل شغل حرفه‌ای خودتون نیاز دارین کسب کنین. علاوه بر این مشاوران شغلی همیشه با دونستن اون هدفی که قرار در آینده به اون دست پیدا کنن از شما حمایت میکنن و به شما روحیه میدن.
  • مشاوران شغلی میتونن به افرادی که دنبال شغل جدید هستن کمک کنن. اونها با ارائه خدماتی مثل مصاحبه، رزومه کاری و خدمات مشاوره‌ای افراد رو ترغیب و پشتییابی میکنن.و همچنین منابع مورد نیاز برای به دست آوردن شغل ایده‌آل اونها رو بهشون ارائه میدن.
  • مشاوره شغلی بسیار قابل اعتماد است. یک مشاور خوب مهارت‌های جانبی و هوش شخص رو مشخص میکنه.

مشاوره شغلی

پیدا کردن مشاور شغلی مناسب

برای پیدا کردن یه مشاور شغلی مناسب نکات زیر رو در نظر بگیرین:

  1. در مورد صنعت یا نوع شغلی که میخواین دنبال کنین فکر کنین. خیلی از مشاورهای شغلی در بعضی از زمینه‌های شغلی بر دیگران برتری دارن و ارجح هستن. پس ارزشش رو داره که قبل از این که برای یه مشاوره شغلی وقت بگیرین، حوزه های کاری مشاوران شغلی رو ارزیابی کنین و بهترین انتخاب رو داشته باشین.
  2. ببینین آیا دخل و خرجتون باهم میخونه یا نه. باید بررسی کنین که آیا توان پرداخت هزینه یک جلسه مشاوره شغلی یا چند جلسه مشاوره در طول چند ماه رو دارین یا نه.
  3. یه مشاور شغلی سازگار با خودتون پیدا کنید. مشاورهای شغلی هم مثل بقیه آدم‌ها اخلاق‌ها و شخصیت‌های متفاوت دارن. این شمایین که باید بدونین با چه نوع آدم و شخصیتی میتونین کنار بیاین و اون فرد رو به عنوان مشاور شغلی خودتون انتخاب کنین.
  4. کارهای قبلی انجام شده توسط مشاورهای شغلی رو بررسی کنین. مقاله‌های چاپ شده، کتاب‌های ترجمه شده یا تالیفی و حتی مطالبی که روی سایت کلینیک روانشناسی خودشون منتشر کردن در کنار نظرات مشتری‌های سابق اونا رو مطالعه کنین، تا بتونین ارزیابی کنین که آیا این مشاور به درد شما میخوره یا نه. با این کار میتونین تا حدی با رویکرد و شیوه کار اون مشاور شغلی هم آشنا بشین.
  5. مشخص کنید که قراره با مشاور شغلی در نهایت به چه هدفی برسین. وقتی مشاور مورد نظر و ایده‌آل خودتون رو پیدا کردین، باید به کمک هم یه لیست از اهداف کاری و غیرکاری خودتون آماده کنین و در طول جلسه‌های مشاوره شغلی مسیر پیشرفت و دستیابی به اون اهداف رو ارزیابی کنین.

مشاوره شغلی آنلاین یا مشاوره شغلی سنتی

در دسترس بودن اینترنت پرسرعت، سیستم های کنفرانس ویدئویی و ابزارهای مشارکت آنلاین باعث شدن جلسه‌های مشاوره آنلاین مستقل از زمان و مکان، شکل بگیرن و پرطرفدار بشن.

مشاوره شغلی آنلاین نسبت به مشاوره شغلی سنتی و چهره به چهره مزایایی داره:

انعطاف پذیری مشاوره شغلی آنلاین

مشاوره شغلی آنلاین بسیار انعطاف پذیره چون شما و مشاورشغلی شما لازم نیست حتما در یک لوکیشن یا مکان جغرافیایی یکسان باشین. این کار باعث میشه تا شما هر وقت و هرجا به آسونی بتونین یه جلسه مشاوره شغلی آنلاین داشته باشین. و البته مزیت دیگه اون اینه که به انتخاب مشاور شغلی از بین مشاورهایی که در شهر خودتون کلینیک دارن، محدود نمیشین. بلکه میتونین از هر گوشه دنیا که خواستین مشاور شغلی نتخاب کنین.

کیفیت مشاوره شغلی آنلاین

این که آیا جلسه مشاوره شغلی آنلاین فایده ای داشته باشه و به درد شما بخوره یا نه، به شدت بستگی داره به مشاور شغلی که انتخاب می کنین. و البته این که شما خودتون چقدر با ابزارهای جلسات آنلاین آشنا و راحت هستین. پس همیشه قبل از انتخاب یه مشاور شغلی آنلاین یه ارزیابی از خودتون داشته باشین. که آیا میتونین از پشت صفحه مانیتور از کسی مشاوره بگیرین، تمرکزتون به هم نمی‌خوره و …

هزینه مشاوره شغلی آنلاین

مشاوره شغلی آنلاین نسبت به مشاوره شغلی حضوری به‌صرفه‌تر و کم‌هزینه‌تر است. درعین این که کیفیت یکسان یا حتی بهتری هم ممکنه در جلسه مشاوره شغلی آنلاین ارائه بشه.