همونطوری که تو پست قبل اشاره کردیم، اینیاگرام یه ابزار قدرتمند برای درک ابعاد شخصیتی ماست. این ابزار شامل ۹ تیپ شخصیتی میشه که امروزه قراره درباره تیپ ۶ اینیاگرام با شما صحبت کنیم و بگیم این افراد دارای چه ویژگی‌های شخصیتی هستند.

تیپ ۶ انیاگرام در یک نگاه

ویژگی‌های اصلی این گروه متعهد بودن، امنیت محوری، شخصیتی تعاملی، مسئولیت پذیر، مضطرب و مشکوک بودنه.

به طور خلاصه این تیپ شخصیتی بسیار قابل اعتماد و سخت کوش هستن. به خوبی مشکلات رو عیب یابی و اونها رو با تلاش و همکاری پیش بینی میکنن. اما در عین حال میتونن یه حالت تدافعی، مضطرب و نگرانی در هنگام شکایت از اون مشکل داشته باشن.

این دسته از افراد بسیار محتاطن اما در عین حال در مواقع تصمیم گیری دودل میشن. به طور معمول با مشکلاتی مثل شک داشتن به خود و مظنون بودن سر و کله میزنن.

در بهترین حالت از نظر داخلی پایدار و متکی به خود هستن، با شهامتی که دارن میتونن خودشون و حتی بقیه رو قهرمان کنن!

ترس اساسی اونها اینه که بدون حمایت و راهنما بمونن.

میل اساسی تیپ ۶ شخصیتی اینیاگرام اینه که امنیت و حمایت داشته باشن!

انگیزه‌های اساسی اونها از این قراره که: میخوان امنیت داشته باشن، حس کنن که بقیه از اونها حمایت میکنن، از اعتماد به نفس و اطمینان خاطر برخوردار باشن، رفتارهای بقیه نسبت به خودشون رو بسنجن و با اضطراب و ناامنی مبارزه کنن!

افراد مشهور تیپ شش انیاگرام

یوهانس براهمز، زیگموند فروید، مایک تایسون، وودی آلن، داستین هافمن، تام هنکس،جنیفر انیستون، کیتی هولمز، مگ راین و سارا جسیکا پارکر.

مرور کلی بر تیپ ۶ انیاگرام

ما این تیپ شخصیتی رو تیپ وفادار نامگذاری کردیم چون از بین همه ۹ تا تیپ شخیصیتی انیاگرام، این دسته به دوستان و اعتقادات خودشون بیشتر از همه وفادارن. اونها در یه رابطه خیلی بیشتر از بقیه عمیق میشن و اون رو ادامه میدن. باور دارن باید به همه اعتقادات احترام گذاشت. البته همه افراد تیپ شش انیاگرام با وضع موجود سازگار نمیشن و ممکنه عقاید استبدادی و حتی انقلابی داشته باشن. در هر صورت اونها معمولاً بیشتر از این که برای خودشون بجنگن برای اعتقاداتی که دارن میجنگن! و به جای این که با قاطعیت از خودشون دفاع کنن از عقیده، خانواده و یا جامعه خودشون دفاع میکنن.

تیپ 6 اینیاگرام

این که این افراد انقدر وفادار هستن، بخاطر اینه که دلشون نمیخواد خودشون هم بدون حمایت رها بشن و این اتفاق ترس اصلی اونهاست. بنابراین مسئله اصلی برای تیپ ۶ اناگرام عدم اعتماد به نفس است. تیپ شش معتقده که منابع داخلی رو برای به تنهایی روبرو شدن با مشکلات زندگی در اختیار نداره، پس به شدت به ساختاربندی، اعتقادات و حمایت افراد دیگه برای راهنمایی و زنده موندن نیاز داره!

البته اگه این موارد مناسب برای اونها به وجود بیاد، خیلی خوب ازشون مراقبت و نگهداری میکنن!

تیپ شش از اون دسته افرادی هستن که با ذهنیت «بله اما…» یا «شاید درست نباشه…»پیش میرن و این به این معنیه که به راهنمای درونی یا همون وجدان خودشون شک دارن! پس نتیجه این احساس این میشه که نمیتونن تو ذهن خودشون به خودشون یا قضاوت‌هایی که میکنن اعتماد داشته باشه باشن.

این افراد خیلی فکر میکنن و خیلی نگران میشن! اونها از تصمیم گیری‌های مهم هراس دارن،اگرچه اجازه هم نمیدن که شخص دیگه‌ای به جای اونها تصمیم بگیره؛ یعنی تلاش میکنن تحت کنترل کسی نباشن ولی از مسئولیت‌های سنگین و به عبارتی مسئولیت پذیری خیلی میترسن!

تیپ شش انیاگرام همیشه درگیر اضطراب ناخودآگاه میشن و به دنبال راهی برای ساختن امنیت اجتماعی برای غلبه بر این اضطراب هستن. اگه این دسته از افراد حس کنن که از حمایت و پشتیبانی خوبی برخوردارن، میتونن با اعتماد به نفس کمی به جلو حرکت کنن. اما اگه این حمایت از بین بره اونها هم خیلی راحت از هم فرو میپاشن و باعث اضطراب و تردیدشون میشه و دوباره به ترس اصلی خودشون برمیگردن (من تنها هستم و قراره به تنهایی چیکار کنم؟).

پس با این حساب یه سوال معروف برای این دسته از افراد اینه که «چه موقع میدونم امنیت کافی دارم؟» یا «امنیت چیست؟» و با این حساب این افراد پیوسته دنبال این هستن که یه زمین محکم برای خودشون پیدا کنن!

افراد تیپ ۶ انیاگرام تلاش میکنن تا شبکه‌ای از اعتماد رو در پس زمینه‌ای از ناپایداری‌ها و ترس‌ها ایجاد کنن. درون اونها غالباً با یه اضطراب نامعلومی پر میشه و سپس سعی میکنن دلایلی رو برای این حس پیدا یا ایجاد کنن. اونها میخوان احساس کنن چیز خیلی مهم یا بزرگی در زندگی اونها وجود داره یا این که از اونها گرفته شده، پس به سمت توضیحات یا موقعیت‌هایی روی میارن که این وضعیت رو توصیف کنه!

گفتیم که تیپ شش خیلی از نظر اعتقادی راسخ و محکم هستن و وفاداری به اعتقادات یه امر مهم تو زندگی اونهاست، پس وقتی چیزی رو باور کنن یا اعتقادی رو قبول کنن خیلی سخت اون رو زیر سوال میبرن و البته از بقیه هم انتظار دارن که سربه‌سر اونها نذارن!

وقتی افراد تیپ ۶ انیاگرام به کسی اعتماد میکنن، این حس در اونها به وجود میاد که اگه من به خودم اعتماد ندارم پس باید تو این دنیا چیزی رو پیدا کنم که بتونم بهش اعتماد کنم؛ بنابراین روابط خودشون رو تا جایی که بشه به صورت عمیق ادامه میدن!

تا زمانی که نتونن با راهنمای درونی خودشون ارتباط برقرار کنن، مثل یه توپ پینگ پنگ دائماً در حال حرکتن و با هر ضربه حرکتی شدیدتر دارن! پس لابد تا اینجای کار متوجه واکنش پذیری شدید این افراد شدین، همین واکنش پذیری میتونه باعث به وجود اومدن حالت‌های متناقض مثل ترس و شجاعت، قدرتمندی و ضعف، اعتماد و بی‌اعتمادی و غیره بشه. باید بگیم که این تصویر متناقض اثر انگشت یا امضای تیپ شش انیاگرام است!

این گروه بدون ایجاد ناامنی عاطفی برای خودشون، سعی میکنن برای بقیه افراد و محیط‌ها امنیت ایجاد کنن. وقتی این افراد یاد میگیرن با اضطراب خودشون کنار بیان، میفهمن که اگرچه جهان دائماً در حال تغییره و این تغییرات ممکنه نامشخص باشن ولی این افراد میتونن در هر شرایطی شجاعت خودشون رو حفظ کنن و به بزرگترین هدیه زندگی که صلح با خویشتن است دست پیدا کنن!

تجزیه تیپ شش انیاگرام به تیپ سه

در حالی که این افراد به طور طبیعی باثبات هستن و به سمت وفاداری کشیده میشن؛ وقتی تحت تاثیر استرس قرار بگیرن، ارزش‌های اونها شروع به تغییر کردن میکنه!

این افراد تحت استرس شبیه سطوح ناسالم تیپ سوم انیاگرام رفتار میکنن و از حالت عادی خودشون خارج میشن، تمایل زیادی به موفقیت پیدا میکنن و روی کارهایی تمرکز میکنن که به دردشون نمیخوره و کاملاً نسبت به مواردی که قبلاً براشون مهم بوده یا ارزش داشته، سرد و بی‌تفاوت میشن.

این که تو دید بقیه چطور آدمی هستن براشون مهمه و دنبال اینن که فردی موفق و تاثیر گذار باشن. تصور و خیال پردازیشون شدید میشه. این افراد کم کم درگیر رفتارهای مغرورانه میشن و میل دارن که نسبت به موفقیت‌های خودشون مباهات کنن؛ یعنی دلشون میخواد خودشون رو به طور خاص و ویژه‌ای ابراز کنن.

اما این رفتار نتیجه یه ترس داخلی و فشاریه که به خاطر رسیدن یه هدف دارن تحمل میکنن. مثلاً اگه شما انتظارات زیادی از این تیپ داشته باشین اونها دلشون نمیخواد که شما متوجه ترسشون بشین پس سعی در پنهان کردن اون ترس دارن و از اون طرف هم بیشتر میخوان راجع به خودشون صحبت کنن!

پس میشه گفت این حس غرور و تکبر یه واکنشی به ترس و فشار درونیه که دارن تحمل میکنن و میخوان با این ترس تاثیر منفی روی بقیه نذارن.

راهکارها

این فرد به ویژه وقتی که احساس ناراحتی میکنه باید بتونه خودش رو کنترل کنه، شاید بتونه خیلی از کارها رو به طور همزمان انجام بده ولی نمیخواد شما در اون کارها دخالت کنین یا این که بهش بگین بیخیالشون بشه!

این افراد خیلی براشون مهمه که کارها رو به روش درستی انجام بدن، اما خب دلشون هم میخواد که به بقیه اعتماد کنن و ازشون کمک بگیرن؛ یعنی در عین حال که از استقلال خوششون میاد روحیه تعاملی هم دارن!

پس این افراد لازمه یاد بگیرن چطوری خودشون رو کنترل کنن و ذهن ناآرومشون رو آروم کنن. توصیه ما انجام مراقبه یا حتی حرف زدن با شخصیه که برای اون فرد آرامش بخش باشه. یه حواس پرتی خوب هم میتونه کمک زیادی به این افراد بکنه.

تیپ شش باید یاد بگیره که در لحظه زندگی کنه و همیشه برای خودش یه تایم استراحت و تعطیلات داشته باشه!

افکار منفی تیپ 6

سطوح مختلف انیاگرام تیپ ۶

سطوح سالم تیپ ششم انیاگرام

  • سطح یک: این سطح دارای اعتماد به نفس هستن؛ در عین حال که با بقیه همبستگی و وابستگی دارن و دوست دارن که مثل یه گروه کار کنن، افرادی مستقل هم هستن. ویژگی‌های اصلی اونها شامل اعتقاد به خود، شجاعت، رهبری و ابراز وجود زیاد است!
  • سطح دو: میتونن پاسخ‌های عاطفی شدید که از سمت بقیه دریافت میکنن رو بفهمن و درک کنن؛ ویژگی‌های اصلی اونها: بسیار جذاب، دوست داشتنی، محبت آمیز بودنه. اونا میتونن با بقیه پیوندهای قوی و طولانی مدت برقرار کنن!
  • سطح سه: این افراد سازندگان جامعه هستن و اعتقادات شدیدی دارن که بهشون وفادارن؛ ویژگی اصلی اونها اینه که بسیار سخت کوش و قابل اعتمادن، خودشون رو قربانی بقیه میکنن و میخوان در جهان ثبات و امنیت رو برقرار کنن و یه روحیه تعاونی به وجود بیارن!

سطوح متوسط تیپ شش انیاگرام

  • سطح چهار: وقت و انرژی خودشون رو صرف جایی میکنن که به نظرشون ایمن و پایداره؛ ویژگی اصلی اونها اینه که با سازماندهی به دنبال اقتدار و امنیت مداوم هستن و همیشه هوشیار و پیش بینی کننده مشکلاتن.
  • سطح پنج: برای مقاومت در برابر درخواست‌های بیشتر از سمت دیگران، رفتارهای تهاجمی و پرخاشگرانه بروز میدن؛ ویژگی‌های اصلی اونها شامل بی قید و شرط بودن، محتاط، مبهم، بسیار واکنش پذیر، مضطرب و منفی، دارای رفتارهای متناقض و بسیار غیر قابل پیش بینی با سردرگمی‌های بیرونی هستن.
  • سطح شش: برای جبران ناامنی‌ها با دیگران طعنه آمیز و خصمانه رفتار میکنن و دیگران رو بخاطر مشکلاتشون سرزنش میکنن و در مقابل بیگانگان رفتار خیلی خشنی از خودشون بروز میدن؛ بسیار واکنش پذیر و تدافعی هستن، مردم رو به دو دسته دوست و دشمن تقسیم میکنن، به دنبال چیزهایی میگردن که امنیتشون رو تهدید میکنه، اقتدارگرا هستن در حالی که از اقتدار میترسن، بسیار مشکوک و در عین حال توطئه‌گرن.

سطوح ناسالم تیپ ۶ انیاگرام

  • سطح هفت: از این که باعث از بین رفتن امنیت خودشون بشن میترسن و به صورت وحشت زده و با حال بی‌ثباتی خودشون رو تحقیر میکنن؛ ویژگی‌های اصلی این گروه شامل بی‌دفاعی و تفرقه افکنیه، ناسازگار با دیگرانه و به دنبال اقتدار یا اعتقادی قوی‌تر برای حل همه مشکلاتشون هستن.
  • سطح هشت: اگه فکر کنن بقیه دنبال اینن که اونها رو پیدا کنن و گولشون بزنن یا اونها رو با چیزی روبرو کنن که ازش میترسن، احساس شکنجه و آزار میکنن، ویژگی اصلی اونها اینه که تو همچین مواقعی خیلی غیرعقلانی عمل میکنن وتعصبی و خشونت آمیز میشن.
  • سطح نه: افرادی هیستریک و به دنبال فرار از مجازات که میتونن به مرز خود تخریبی و خودکشی برسن. ویژگی‌های این دسته عبارتند از مصرف الکل و مواد مخدر، رفتارهای پرخاشگرانه و خودآزار، به طور کلی این دسته دارای اختلالات شخصیتی و افرادی منفعل-تهاجمی با شخصیتی پارانوئید هستن!

پیشنهاد برای رشد شخصیت تیپ ۶ انیاگرام

  • یادتون باشه که هیچ چیز غیرعادی درباره اضطراب وجود نداره؛ همه افراد به نوعی مضطرب هستن و حتی شاید خیلی بیشتر از شما. یاد بگیرین که بیشتر با اضطراب خودتون کنار بیاین و دلایل اون رو کشف کنین، با تنش‌هایی که بهتون دست میده خلاقانه رفتار کنین و برای رفع مشکلات خودتون به الکل یا موارد مخدر روی نیارین. یادتون باشه که اضطراب همیشه هم چیز بدی نیست و خیلی اوقات میتونه به عنوان محرک برای شروع کاری و یا آگاهی بیشتر به شما کمک کنه.
  • شما میتونین خیلی راحت بی‌پروا و عصبی بشین و بقیه رو به خاطر کارهایی که انجام دادن سرزنش کنین؛ حواستون به بدبینی که دارین باشه! این کار باعث میشه از بخش تاریک و الگوهای تفکر منفی خودتون خبردار بشین و اونها رو پیش بینی و کنترل کنین. وقتی در برابر شک و تردید تسلیم میشین، میتونین بدترین دشمن خودتون باشین و ممکنه بیشتر از هرکسی به خودتون آسیب برسونین.
  • هنگامی که تحت فشارهای عصبی قرار دارین و احساس اضطراب میکنین، بیش از حد واکنش نشون ندین؛ باور کنین که ترس از چیزی باعث به وقوع پیوستن اون نمیشه. حتی اگه امور به همون ترسناکی تو ذهن شما بوده الان هم اتفاق افتاده، سعی کنین آرام و منطقی با قضایا برخورد کنین و در صورت نیاز یه روان درمانگر خوب انتخاب کنین و ازش کمک بگیرین، یادتون باشه افکار خیلی ترسناک و مضطرب میتونه توانایی‌های شما رو تضعیف کنه ولی اگه همین افکار در حد نرمال و طبیعی وجود داشته باشه محرک خیلی خوبی برای رشد شخصیتی شماست. به خاطر داشته باشین که شما میتونین افکار خودتون رو هر موقع که دلتون خواست تغییر بدین و کنترل اونا دست خودتونه!
  • روی مقوله اعتماد بیشتر کار کنین؛ بدون شک چندین نفر تو زندگی شما هستن که میتونین بهشون توجه کنین و توجه متقابل پس بگیرین و بهتون اهمیت بدن! اگه هم اینطور نیست به خودتون اجازه بدین تا برای پیدا کردن شخصی که بشه بهش اعتماد کرد، یکم از مسیر خارج بشین و با افراد جدیدی ارتباط برقرار کنین. یادتون نره که مردم شما رو دوست دارن و این خود شما هستین که نسبت به وجود و شخصیت خودتون بی‌توجهی میکنین و ازش مطمئن نیستین. خیلی خوبه اگه بتونین به مردم بگین چه احساسی در موردشون دارین.

سلامت روان

افراد تیپ ۶ انیاگرام باید همیشه یادشون باشه که ترس اونها بیشتر از این که نشون دهنده نگرش بقیه به اونا باشه، نشون دهنده نگرش خودشون به خودشونه!

در کل انیاگرم یا Enneagram آدم‌ها رو به ۹ تا تایپ شخصیتی مختلف تقسیم میکنه که یادگیری الگوهای شخصیتی انیاگرام باعث میشه تا شما درک بهتری از خودتون داشته باشین!