همونطوری که تو پست قبل اشاره کردیم، اینیاگرام یه ابزار قدرتمند برای درک ابعاد شخصیتی ماست. این ابزار شامل ۹ تیپ شخصیتی میشه که امروزه قراره درباره تیپ ۱ انیاگرام با شما صحبت کنیم و بگیم این افراد دارای چه ویژگی‌های شخصیتی هستند.

پس بهتره قبل از این که بیاین سراغ تیپ یک اناگرام و ویژگی‌های اون، یه نگاهی بندازین ببینی انیاگرام یا Enneagram چی هست و آدما رو چه جوری دسته بندی میکنه. یادگیری الگوهای شخصیتی اناگرام باعث میشه تا شما درک بیشتری از خودتون داشته باشین!

تیپ ۱ انیاگرام در یک نگاه

منطقی، ایده آلیست، اصولگرا، هدفمند، سخت کوش، سخت گیر، منتقد از خود و دیگران، وقت شناس، منظم، خود کنترل گر و کمال گرا … اینا از ویژگی‌های بارز این گروهه.

این دسته از افراد، با وجدان و بااخلاق و دارای حس قوی درباره درست و نادرست بودن وقایع و تصمیم‌ها هستند. اونها افراد وظیفه شناس با استانداردهای اخلاقی بالا بوده و دائماً به بایدها و نبایدها فکر میکنن!

افرد تیپ یک انیاگرام همیشه در تلاشند تا کارها بهبود پیدا کنن و به شدت از اشتباه کردن میترسن. افراد تیپ ۱ انیاگرام بسیار سازمان یافته، منظم و پرتحرک هستن و سعی میکنن تا هر کاری رو طبق استانداردها پیش ببرن اما به وقتش حسابی کمالگرا و منتقد میشن!

ویژگی‌های مثبت این افراد شامل، خردمندی، باهوش بودن، واقع بینی و نجابت است. این افراد میتونن از نظر اخلاقی یه قهرمان باشن!

ترس اساسی این دسته از افراد ترس از فساد، نقص و شر به پا کردنه!

تمایل اساسی اونها میل به خوب بودن، صداقت داشتن و متعادل بودنه.

شعارهای تیپ ۱ انیاگرام شامل جملاتی مثل جمله های زیره:

اگه میخواین آدم درستی باشین پس بیشتر تلاش کنین و همه چیز رو بهبود ببخشین، با آرمان‌های خودتون سازگار باشین، قبل از این که از کسی انتقاد کنین خودتون رو نقد کنین.

مثال‌هایی از افراد مشهور تیپ ۱ انیاگرام:

کنفسیوس، افلاطون، صلاح الدین ایوبی، سر توماس مور، مهاتما گاندی، نلسون ماندلا، مارگارت تاچر، میشل اوباما، هیلاری کلینتون، جیمی کارتر، جورج هریسون و مری پوپینز.

مرور کلی بر تیپ ۱ انیاگرام

این تیپ شخصیتی افرادی با حس مامور بودن هستند که باعث میشه اونها با هر اندازه نفوذی که دارن بتونن جهان اطراف خودشون رو بهبود ببخشن. تلاش میکنن تا با سختی‌ها و ناسازگاری‌های اخلاقی مقابله کنن تا روح انسان پاک بشه.

تایپ یک

این افراد بیشتر افرادی عملگرا هستند، آرزوهایی دارن که واقعاً مفیدن و به درد بشریت میخورن.

درسته که افراد تیپ یک اناگرام از دسته آدم‌های عملگرا هستند اما همیشه یه حس انتقادی دارن و اعتقاد دارن که باید خودشون و بقیه رو زیر تیغ انتقاد ببرن، پس در این صورت زمان زیادی رو صرف فکر کردن به پیامدها و نتایج کارهای خودشون و دیگران میکنن.

معمولاً تو این فکر هستن که چطوری میشه از انحطاط اندیشه و عمل جلوگیری کرد. افراد تیپ ۱ انیاگرام بیشتر اوقات خودشون رو متقاعد میکنن که حسابی منطقی و عقل گرا هستن و عین حقیقت عمل میکنن.

اما واقعیت با این دیدگاه کمی متفاوته: در واقع افراد تیپ یک انیاگرام همیشه به دنبال منطق و دلیل قابل قبول برای کاری هستن که حس میکنن باید انجام بدن. این دسته از افراد درگیر شور و غریزه هستند و از اصول و قوانین برای کنترل و هدایت خودشون استفاده میکنن!

این نوع شخصیت معمولاً با پرخاشگری، سرکوب و مقاومت سر و کله میزنن و معمولاً از نظر دیگران افرادی بسیار سفت و سخت هستن، حتی اگه این‌طوری نباشن!

تجزیه انیاگرام تیپ یک به چهار

هنگامی که تیپ یک انیاگرام تحت استرس شدید قرار بگیره تمایل پیدا میکنه تا بیشتر شبیه سطح ناسالم تیپ چهار انیاگرام رفتار کنه! اونها نسبت به انتظارات دیگران احساس ناراحتی میکنن یا حس میکنن افرادی که دور و برشون هستن مفید نیستن و حتی یکم هم تنبلن! این کار باعث میشه اونها به استرس بیشتری دچار بشن و رفتارهایی نشون بدن که کاملاً برخلاف شخصیت اصلی خودشونه.

به جای عمل گرا بودن، این افراد بیشتر روی احساسات خودشون متمرکز میشن و مدام حس میکنن که الان دوستم داره از من سوء استفاده میکنه. این تیپ در این حالت دنبال یه راه فرار برای این نوع احساسات میگرده.

اونها حتی ممکنه تبدیل به فردی وسواسی بشن که دنبال پیدا کردن آدمیه که از خودشون قدردانی کنه و همه سختی‌هایی که فرد در زندگی میکشه رو بشناسه و درک کنه. این امر میتونه باعث بشه که اونها از زندگی با خودشون فاصله بگیرن به خصوص وقتی چنین افرادی از اونها قدردانی نکنن.

این واقعیت که اونها همیشه افرادی بسیار مناسب و مطمئن برای اطرافیانشون هستن، در واقع میتونه یه مورد متناقض با تیپ یکی باشه که داره به تیپ ۴ متمایل میشه:

  • درباره اعتماد به نفس خودشون استرس میگیرن، و احساس میکنن که کسی ازشون قدردانی نمیکنه.
  • کم کم از زندگی خود و دیگران جدا میشن.
  • به جای تمرکز روی واقعیاتی که عملی و منطقی هستن، روی احساساتشون تمرکز و تاکید میکنن.

راهکارها

افراد تیپ یک خیلی سریع میتونن در شرایط استرس‌زا قرار بگیرن. اونها کمال‌گرایانی هستن که به پیروی از اهداف خودشون اعتقاد دارن و برای رسیدن به اون خیلی سخت تلاش میکنن.

این که همیشه در آرزوی انجام همه کارها اون هم به بهترین شکل ممکن باشن، میتونه باعث ایجاد یه محیط پرفشار و استرس‌زا باشه. پس در این شرایط مهمه که یاد بگیرن چه موقع یه قدم به عقب بردارن و استراحت کنن. در واقع این استراحت باعث میشه که از فشارهای عصبی و استرس دور بشن و تجدید نیرو کنن و دیگه به جای تمرکز روی احساسات خودشون، بیشتر عمل‌گرا بشن.

البته نباید فراموش کنین که غافل شدن از احساسات هم میتونه نتایج مخربی به بار بیاره، پس با ابراز احساسات به جا و صحیح، به خودتون لطف کنین تا عملکرد بهتری داشته باشین!

سطوح مختلف شخصیت یک انیاگرام

سطوح سالم تیپ ۱ انیاگرام

  • سطح یک: فوق العاده دانا و باهوش؛ اونها با پذیرش اون چیزی که هست، به معنای واقعی کلمه واقع گرا میشن و میدونن تو هر شرایطی باید چطوری رفتار کنن. افرادی الهام بخش و امیدوار و تابع حقیقت هستن.
  • سطح دو: وجدانی با اعتقادات شخصی شدید؛ این افراد نسبت به صحیح و غلط بودن کارها بسیار دقیق و حساس هستن و به ارزش‌های دینی و اخلاقی احترام میذارن و در این زمینه عقاید شخصی خودشون رو دارن. امیدوارن که بتونن در همه امور منطقی، معتدل، بالغ و معقول باشن.
  • سطح سه: بسیار اصولگرا؛ این سطح از تیپ یک اینیاگرام همیشه میخوان عادلانه و اخلاقی برخورد کنن، به ارزش‌هایی مثل حقیقت گویی و عدالت اعتقاد دارن و احساس مسئولیت، صداقت و داشتن هدف‌های والا براشون خیلی مهمه و همین هم باعث میشه که اونها به چشم بقیه به معلمان و شاهدان حقیقت تبدیل بشن.

سطوح متوسط تیپ ۱ انیاگرام

  • سطح چهار: ناراضی از واقعیت؛ این دسته به ایده آل گرایانی شدید و پرمشغله تبدیل میشن که فکر میکنن میتونن همه چی رو بهبود ببخشن. صلیبیون، مدافعان و منتقدینی هستن که به دیگران توضیح میدن اوضاع «باید» چطوری باشه.
  • سطح پنج: از اشتباه کردن میترسن؛ همه چی باید با آرمان‌های اونها سازگار باشه. هر چقدر منظم‌تر و مرتب‌تر میشن، از نظر عاطفی سردتر و محکم‌تر میشن و انگیزه‌های خودشون رو کنترل میکنن. مردم اونها رو به چشم افرادی دقیق، محکم و سریع میبینن.
  • سطح شش: به شدت انتقادی (هم نسبت به خودش و هم نسبت به بقیه)؛ کمالگرا، قضاوت کننده و بسیار حساس هستن. درباره هرچیزی نظری دارن و تمایل دارن مردم رو به انجام کاری که از نظر خودشون درسته وادار کنن . هرگز از چیزی راضی نمیشن مگه این که طبق خواسته و میل اونها انجام بشه. این دسته از افراد تیپ ۱ اینیاگرام معمولاً بسیار اخلاقگرا، متعصب و عصبی هستن!

سطوح ناسالم تیپ ۱ انیاگرام

  • سطح هفت: افراد دگم، غیر قابل تحمل و غیرانعطاف پذیر؛ فقط خودشون هستن که حقیقت رو میشناسن و هر کس دیگه‌ای اشتباه میکنه. در قضاوت کردن و عمل کردن بسیار شدید و خشک هستن در حالی که این رفتارهای خودشون رو منطقی میدونن!
  • سطح هشت: روی نقص و عیب دیگران بسیار وسواسی و حساسن؛ البته رفتار خودشون میتونه به شدت متناقض بشه و دقیقاً برعکس چیزی که به مردم توصیه میکنن رو انجام بدن.
  • سطح نه: افرادی که به نظرشون خطاکار هستن رو شدیداً مجازات میکنن؛ این سطح از افراد تیپ ۱ اینیاگرام به شدت افسرده خو و عصبی هستن و برای خودکشی تلاش میکنن. به طور کلی با اختلالات شخصیتی مثل وسواس و افسردگی دسته و پنجه نرم میکنن.

پیشنهاد برای رشد شخصیت تیپ یک انیاگرام

  • یاد بگیرین که استراحت کنین. یه تایمی رو فقط برای خودتون باشین و اصلاً به این فکر نکنین که کارها بدون وجود شما انجام نمیشه یا سخت انجام میشه. نجات دنیا فقط به شما بستگی نداره، حتی اگه خودتون حس کنین که حتماً همینطوره!
  • شما چیزهای زیادی توی ذهن دارین که بخواین به بقیه یاد بدین ولی انتظار نداشته باشین که مردم فوراً تغییر کنن و به حرف شما گوش بدن. چیزی که برای شما بدیهی به حساب میاد، ممکنه برای اونها کاملاً واضح و آشکار نباشه مخصوصاً اگه عادت نداشته باشن به اندازه شما به مسائل اهمیت بدن. بسیاری از افراد شاید دوست داشته باشن کاری رو انجام بدن که به نظر خودشون درسته نه به نظر شما درسته! و شاید اصلاً با نظرات کلی شما هم موافق باشن ولی دلایل مختلفی دارن و نمیتونن خیلی سریع مطابق میل شما تغییر کنن.

  • برای شما آسونه که بتونین در مورد اعمال اشتباه دیگران نظر بدین و تلاش کنین که خودتون همه کارهای غلط بقیه رو تصحیح کنین. حالا شاید بعضی اوقات هم اونها واقعاً اشتباه کرده باشن اما ربطش به شما چیه؟! به این فکر کنین که شما هیچ ارتباطی با اونها ندارین و بذارین راه خودشون رو برن! در مورد خودتون هم موضوع همینه، بهتره از انتقاد شدید خودتون دست بردارین این کار فقط شما رو بیشتر آزرده میکنه، منطقی فکر کنین آیا این انتقادات شدید باعث پیشرفت شما میشه؟ یا بیشتر باعث استرس و تردید شما میشه؟ یاد بگیرین که احساس ابرقهرمان بودن خودتون رو کنترل کنین و به جا و به موقع و در شرایطی که بقیه ازتون طلب کمک میکنن، ازش استفاده کنین.
  • صادقانه بخوایم بگیم، پاشنه آشیل شما عصبانیت شماست! شما خیلی راحت عصبانی میشین و در نظر بقیه به عنوان یه آدم انعطاف ناپذیر و ناخوشایند نشون داده میشین که به زور میخواد اونها رو به کار درست وادار کنه. به غقب برگردین و ببینین که تا حالا با عصبانیت خودتون چند نفر ازتون دور شدن در حالی که میتونسین با رفتاری ملایم اونها رو نصیحت کنین! یادتون باشه منظور ما سرکوب خشم نیست چون این کار هم باعث ایجاد آسیب‌های دیگه میشه!

درباره تیپ ۱ اینیاگرام بیشتر بدونین

این افراد کمالگرایانی هستن که یه منتقد درونی دارن و همواره تمایل دارن تا دنیا رو سفید یا سیاه ببینن. این دسته از افراد معمولاً نیازهای شخصی و خواسته‌های خودشون رو سرکوب میکنن و در نتیجه اگه رفتاری ببینن که به نظرشون اشتباهه، سریع خشمگین و عصبی میشن.

این افراد خیلی ایده آل گرا هستن و مدام تلاش میکنن تا دنیای اطراف خودشون رو به جایی بهتر برای زندگی تبدیل کنن برای همین هم احتمال این که افراد این دسته وارد گروه‌های اجتماعی و سیاسی بشن خیلی زیاده.

تیپ یک

نقطه تمرکز و توجه

چی درسته چی غلطه! چه صحیحه چی اشتباهه.

سبک صحبت کردن

تیپ ۱ اینیاگرام بسیار دقیق، واضح، مستقیم، صادق و نکته بین هستن و به همین دلیل ممکنه بقیه افراد حرفای این تیپ شخصیتی رو انتقادی، داوری، سخنرانی و یا حتی حاصل ذهنی بسته بدونن.

درس زندگی که باید بگیرن

هرچیزی که قابل تغییره رو تغییر بدین و هرچیزی که غیرقابل تغییره رو قبول کنین! آگاهی خودتون رو افزایش بدین تا تفاوت و درک اتفاقات قابل تغییر و غیر قابل تغییر براتون روشن‌تر باشه.

تیپ ۱ انیاگرام درباره خودش چی میگه؟

  • من با یه منتقد درونی قوی زندگی میکنم که روی افکار، سخنان و اعمال من نظارت شدیدی داره.
  • من تلاش میکنم که به کمال برسم و نسبت به درست کردن کارها و بهتر کردن جهان احساس مسئولیت دارم.
  • تمرکز من روی خوب بودنه حتی اگه لازم باشه انگیزه و تمایلات درونی خودم رو برای اون سرکوب کنم.
  • وقتی قوانین یا معیارهای مهم شکسته یا نادیده گرفته میشن، من به شدت عصبی میشم.
  • با خوب بودن و درست بودن، درپی جلب عشق وتایید دیگران هستم.

خب این هم از ویژگی‌های تیپ ۱ اینیاگرام.

البته شما بعد از گذروندن کارگاه انیاگرام میتونین به این نتیجه برسین که جز کدوم یکی از ۹ تیپ‌ شخصیتی این تست قرار میگیرین!