• کاردرمانی کودکان (OT) به کودکانی که با کارهای روزمره دست و پنجه نرم می‌کنند کمک می‌کند.
  • این درمان برای بهبود مهارت‎های حرکتی، تعادل و هماهنگی است.
  • OT می‎تواند به کودکان در انجام کارهای اساسی کمک کند، که همین امر می‌تواند اعتماد به نفس آنها را بهبود بخشد.

این سه جمله خلاصه‌ای از کاردرمانی برای کودکان بود، اگر تا به حال اسم این نوع درمان به گوشتان نخورده، بهتر است با ما همراه باشید:

کاردرمانی (OT) به افرادی که برای انجام کارهای روزمره به دلیل مهارت‌های حرکتی ضعیف، تلاش زیادی می‌کنند، کمک می‌کند. برای بچه ها، این نوع درمان شامل وظایفی مانند بخشی از یادگیری و عملکرد خوب در مدرسه است. OT روی مهارت‌هایی که بچه ها برای انجام کارهایی که با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، از بستن زیپ کت گرفته تا نوشتن و تایپ کردن، استفاده می‌شود و می‌تواند توسط روانشناس کودک تجویز شود.

در اینجا مواردی است که باید در مورد کاردرمانی کودکان بدانید.

کاردرمانی کودکان چیست؟

کاردرمانی کودکان

در کل OT درمانی است که برای بهبود مهارت‌های حرکتی خوب و ناخوشایند و برنامه ریزی حرکتی به کار می‌رود. همچنین می‌تواند به کودکانی که با تنظیم خود و پردازش حسی دست و پنجه نرم می‌کنند، کمک کند.

کار درمانی کودکان متناسب با نیازهای خاص کودک انجام می‌شود. قبل از شروع، یک متخصص کاردرمانی (OT) به نقاط قوت و چالش‌های کودک و وظایفی که کودک با آنها مشکل دارد، نگاه می‌کند و آنها را بررسی می‌کند. سپس OT برنامه فعالیت‌هایی را برای کودک ایجاد می‌کند تا کودک بتواند روی آن کار کند. (دقت داشته باشید که یک متخصص کاردرمانی روند ارزیابی OT را توصیف می‌کند.)

در اینجا نمونه‌هایی از وظایف و مهارت‌هایی است که کاردرمان‌ها می‌توانند بر آنها متمرکز شوند:

  • برنامه‎های مراقبت از خود مانند لباس پوشیدن (مهارت های حرکتی خوب و برنامه ریزی حرکتی)
  • نوشتن و کپی کردن یادداشت‎ها (مهارت‎های حرکتی خوب، هماهنگی چشم و دست)
  • نگه داشتن و کنترل یک مداد، استفاده از قیچی (مهارت‌های حرکتی خوب، برنامه ریزی حرکتی)
  • پرتاب و گرفتن (مهارت‌های حرکتی ناخالص مانند تعادل و هماهنگی)
  • پک کردن و سازماندهی کوله پشتی (برنامه ریزی حرکتی، مهارت‌های سازماندهی)
  • واکنش به محرک‌های حسی (مهارت‌های خودتنظیمی)

کاردرمانی کودکان شامل تمرینات و فعالیت‌هایی برای ایجاد مهارت‌های خاصی است که در واقع ضعیف بوده‌اند. به عنوان مثال، اگر کودکی دست خط بسیار نامرتبی دارد، درمان ممکن است شامل تکنیک‌های چند حسی برای کمک به دست خط او باشد. اگر کودک با تمرکز دست و پنجه نرم کند، ممکن است درمانگر از او بخواهد که قبل از نشستن برای انجام تکالیف، تمرینات بدنی را انجام دهد.

هرچه کودک زودتر OT را شروع کند، درمان موثرتر است. توانایی انجام کارهای اساسی نیز می‌تواند در افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس بچه ها کمک کند و استرسی که موقع تلاش کردن آنها مخصوصاً در مقابل چشم همسالان، برای انجام دادن کاری به آنها وارد می‌شود، کاهش یابد.

کودکانی که با مهارت های حرکتی دست و پنجه نرم می‌کنند، ناهماهنگی دارند و اغلب نمی‌توانند کارها را به درستی انجام دهند و ممکن است دیگران آنها را دست و پا چلفتی بنامند. این متفاوت بودن می‌تواند آنها را در معرض آزار و اذیت قرار دهد و احساس قربانی بودن داشته باشند.

پس بهتر است با فرزند خود درمورد چنین چیزی صحبت کرده و به او کمک کنید تا مهارت‌های حرکتی خود را تقویت کند.

کاردرمانی کودکان و چالش‌های آنها

کودکان و چالش‌های آنها

کودکانی با چالش‌های خاص اغلب به OT نیاز دارند. یکی از شرایطی که بر مهارت های حرکتی تأثیر می‌گذارد، اختلال هماهنگی رشد است (که گاهی دیس پراکسی نامیده می‌شود). تعدادی از فعالیت‌ها وجود دارد که درمانگران می‌توانند برای کمک به بهبود مهارت ها از آنها استفاده کنند.

یک تمرین برای مهارت های حرکتی خوب این است که بچه‌ها وسایل خود را با موچین بردارند. برای کمک به تسلط بر دست، بچه ها ممکن است تمرین کنند که چیزهایی را با قیچی برش دهند. برای ایجاد مهارت های حرکتی ناخالص یا ناخوشایند (gross motor skills)، بچه‌ها می‌توانند پرش‌ را تمرین کنند یا توپ‌هایی با اندازه‌های مختلف بگیرند یا دوره‌های عبور از مانع را اجرا کنند.

OT همچنین می‌تواند کمک بزرگی برای کودکانی باشد که در پردازش حسی مشکل دارند. وقتی بچه‌ها برای پردازش اطلاعات حسی تلاش می‌کنند، ممکن است نسبت به چیزهایی که می‌شنوند، می‌بینند، مزه می‌کنند، لمس می‌کنند یا بو می‌کنند واکنش بیش از حد نشان دهند یا واکنشی کم‌تر از حد معمول نشان دهند. این امر می‌تواند بچه ها را به سمت فروپاشی یا بیش فعالی سوق دهد.

در این حالت، درمانگران ممکن است یک رژیم حسی را طراحی کنند. این طرح مجموعه‌ای از فعالیت های بدنی و محل‌های اقامت است که به کودکان یک سری وروردی حس مورد نیاز می‌دهد. در کاردرمانی کودکان ، همچنین ممکن است برای کودکانی که انواع خاصی از ورودی حسی را جستجو می‌کنند یا از آن اجتناب می‌کنند از کارهای سنگین استفاده کنند.

کاردرمانی برای کودکان همچنین ممکن است به کودکان با چالش‌های دیگری مانند نارساخوانی، مشکلات پردازش بینایی، مشکلات عملکرد اجرایی و دیس گرافی کمک کند.

۴ نشانه‌ای که می‌‌گوید کودک شما به کاردرمانی نیاز دارد

کاردرمانی برای کودکان

در این قسمت با چهار نشانه اصلی که به شما می‌گوید کودکتان به کاردرمانی نیاز دارد، آشنا می‌شوید. لطفاً این نشانه‌ها را جدی بگیرید:

۱. دشواری در دستیابی به نقاط عطف رشد متناسب با سن؛ کاردرمانی می‌تواند به کودکانی که علائم تاخیر در رشد دارند، کمک کند. به عنوان مثال، اگر کودک ۱ ساله شما هنوز چهار دست و پا راه نمی‌رود یا اگر کودک ۲ ساله شما نمی‌تواند پیوسته راه برود، باید در مورد مسائل احتمالی رشد با یک پزشک متخصص مشورت کنید.

۲. مسائل مربوط به مهارت های حرکتی ظریف؛ برخی از کودکان با وظایفی که به قدرت، کنترل و مهارت عضلات کوچک دست نیاز دارد، دست و پنجه نرم می‌کنند. به گفته موسسه ذهن کودک، کودکانی که در مهارت های حرکتی ظریف مشکل دارند، کارهایی که به استفاده از قیچی، طراحی، استفاده از مهره‌های رشته‌ای و استفاده از ظروف نیاز دارد را درست انجام نمی‌دهند. اگر به مشکلات مهارت حرکتی خوب پرداخته نشود، کودکی که در این زمینه تأخیر دارد ممکن است در انجام کارهای اساسی مانند نوشتن و استفاده از رایانه در مدرسه مشکل داشته باشد.

۳. در مهارت های حرکتی ناخالص مشکل دارد؛ موسسه ذهن کودک می‌گوید، کاردرمانی همچنین می‌تواند به کودکانی که در مهارت های حرکتی ناخوشایند یا gross motor skills که گروه‌های اصلی عضلانی را شامل می‌شود، مشکل دارند، کمک کند. کودکانی که دچار مهارت های حرکتی ناخوشایند می‌شوند، مشکلات مربوط به تعادل، قدرت، استقامت و هماهنگی دارند که می‌تواند بر توانایی آنها برای بالا رفتن از پله‌ها، راه رفتن، پرتاپ کردن و گرفتن وسایل بازی در سایر فعالیت ها تأثیر بگذارد.

۴. کودکانی با مشکلات پردازش حسی؛ کودکان مبتلا به اختلالات پردازش حسی می‌توانند از کاردرمانی کودکان بهره مند شوند. اگر به نظر می‌رسد فرزند شما در برخورد با لمس، چشیدن، شنیدن یا بو بسیار واکنش نشان می‌دهد یا برعکس واکنش خاصی نشان نمی‌دهد، این یک علامت رایج است که می‌گوید ممکن است فرزند شما دچار مشکلات پردازش حسی شود و در نتیجه ممکن است به کار درمانی نیاز داشته باشد ، طبق EverydayFamily به گفته موسسه Child Mind، کودکانی که دارای مشکلات پردازش حسی هستند نیز ممکن است از حساسیت کمتری برخوردار شوند و با حرکت در اطراف و لمس مداوم همه چیز، احساسات خود را ادامه دهند.

به طور کلی، کاردرمانی کودکان می‌تواند به کودکان مبتلا به طیف وسیعی از بیماری‌ها کمک کند. متخصصین کاردرمانی کودکان ما در کلینیک تخصصی راز رویش در موارد زیر تخصص دارند اما اصلاً محدود به این موارد نیستند:

  • آسیب دیدگی یا نقص هنگام تولد
  • تروما
  • تأخیر در رشد
  • شرایط ناگوار پس از جراحی
  • اوتیسم یا اختلالات رشد فراگیر
  • آسیب دیدگی دست
  • اختلالات پردازش حسی
  • بیماری‌های مزمن

چگونه یک کاردرمانگر برای فرزند خود پیدا کنیم؟

سوالی که اینجا ممکن است با آن روبرو شوید این است که از کجا برای کودکان، کاردرمانگری مناسب و متخصص پیدا کنیم!

برخی از کودکان ممکن است از طریق یک مدرسه واجد شرایط خدمات OT رایگان در مدرسه باشند. برای بررسی وضعیت فرزندتان، می‌توانید هر زمان که بخواهید تقاضای ارزیابی کنید.

برخی از کودکان در مدارس خاص هم ممکن است در یک گروه کوچک یا به صورت جداگانه OT داشته باشند که این مورد به عنوان خدمات مستقیم شناخته می‌شود. OT ها به معلمان پیشنهاد همکاری می‌دهند، اما مستقیماً با بچه ها کار نمی‌کنند. این خدمات به عنوان خدمات مشاوره شناخته می‌شوند. البته شما می‌توانید از روانشناس کودک هم در این باره سوال کنید و تصمیمی مطمئن‌تر بگیرید.

اگر فرزند شما در مدرسه واجد شرایط OT نیست، می‌توانید با پزشک فرزند خود در مورد مراجعه به OT خصوصی صحبت کنید که البته هزینه این خدمات را باید پرداخت کنید. برخی از طرح‌های بیمه «ممکن است» OT را پوشش دهند. اگر بیمه دارید، می‌توانید با شرکت تماس بگیرید تا در مورد پوشش کاردرمانی کودکان اطلاعاتی کسب کنید و لیستی از ارائه دهندگان را بخواهید.

علاوه بر OT، کارهای زیادی وجود دارد که می‌توانید برای کمک به مهارت های حرکتی کودک خود انجام دهید. در مورد چگونگی آموزش روال مراقبت از خود به کودکان از یک متخصص نکاتی را دریافت کنید. راه‌های جالب برای ایجاد مهارت های حرکتی خوب و مهارت های حرکتی ناخالص را کشف کنید و فعالیت‌هایی را برای کمک به کودکان ناتوان در بهبود مهارت های حرکتی کشف کنید.

تصمیم نهایی با شماست

بازی کردن

بازی کردن، شغل بچه‌هاست و به آنها کمک می‌کند دنیای اطراف خود را کشف کنند، تعامل با آن را بیاموزند و مهارت‌های اساسی زندگی را ایجاد کنند که همین امر به آنها امکان می‌دهد در آینده با دیگران ارتباطی موثر برقرار کرده و کارها را به طور مستقل انجام دهند.

برخی از کودکان در تسلط بر مهارت‌هایی که به آنها امکان می‌دهد به تنهایی محیط خود را بررسی و پیمایش کنند، مشکل دارند. آنها ممکن است با مهارت‌های حرکتی خوب یا ناخوشایند، پردازش حسی، مهارت‌های ادراکی-تصویری و سایر توانایی‌ها روبرو شوند. در این موارد، کاردرمانی کودکان می‌تواند تفاوت زیادی برای کودکان ایجاد کند.

هدف از کاردرمانی کودکان کمک به استقلال یافتن کودکان در همه زمینه‌های زندگی است. یک متخصص کاردرمانی می‌تواند در پرورش مهارت هایی که روزانه با آنها سر و کار دارند مانند غذا خوردن و لباس پوشیدن به کودکان کمک کند. کودکان با تأخیر در رشد می‌توانند از طریق روش‌های اجتماعی و عاطفی با همکاری با یک درمانگر گام‌های قابل توجهی بردارند.