افسردگی خفیف

به چه حس یا حالتی افسردگی گفته میشه؟ علایم و درمان افسردگی این مشکل بزرگ که تعداد زیادی از افراد رو درگیر خودش کرده چی هست؟ اگه با این سوالها به این صفحه اومدین، باید بگیم که انتخابتون درست بوده. اینجا در مورد کلیت افسردگی، روشهای درمان و علایمی که باهاش میشه به وجود دپرشن پی برد رو براتون به زبان ساده بیان می‌کنیم.

درمان افسردگی معمولا شامل ترکیبی از کمک به خود self-help، تراپی و دارو درمانی هست. درمان افسردگی هم همیشه بر پایه نوع افسردگی که بهش مبتلا هستیم انتخاب میشه. علایم افسردگی خیلی گسترده هستن و از فردی به فرد دیگه میتونن متفاوت باشن. اما تقریبا برای همه آشنا هستن، چون تقریبا تمام آدمها در دوره هایی تجربه ش کردن.

حالا اگه بخوایم به یک لیست مشخص اشاره کنیم، این علایم میتونن به شرح زیر باشن:

  • غم
  • ناامیدی و احساس بی پناهی
  • اعتماد به نفس پایین
  • تمایل به گریه
  • داشتن افکار خودکشی یا صدمه و آسیب به خود
  • احساس گناه
  • مشکل در تصمیم گیری، حتی برای تصمیم های پیش پا افتاده
  • بی انگیزه بودن
  • لذت نبردن از کارهایی که سابقا برامون جالب بودن
  • کناره گیری از اجتماع
  • منزوی شدن در محل کار و بین دوستان

اگه علایم افسردگی دارین، راهکارهای زیر بهتون پیشنهاد میشه:

صبر کنین!

اگه پزشک خانواده بهتون گفته که افسردگی دارین، ممکنه بهتون پیشنهاد کنه که برای درمان افسردگی مدتی صبر کنین و ببینین که آیا بعد از مدتی کوتاهی علایمی که داشتین بهتر میشه یا نه. در این صورت، معمولا بعد از ۲ هفته به پزشکتون مراجعه می‌کنین و روند بهبودتون ارزیابی می‌شه.

ورزش کنین!

شواهدی وجود داره که نشون میدن ورزش کردن می‌تونه به درمان افسردگی کمک کنه. اونقدر این شواهد با پایه و اساس هستن که اصلا ورزش کردن یک راه عمده در درمان افسردگی حساب میشه. میتونین برای این کار یک کلاس ورزش پیدا کنین و توش ثبت نام کنین یا اینکه خودتون به پارک برید و به صورت مجزا ورزش کنین.

به خودتون کمک کنین!

صحبت کردن راجع به احساساتتون می‌تونه خیلی کمک کننده باشه. می‌شه با یک دوست یا یکی از اقوام صحبت کنین (البته فقط در مورد احساسی که دارین، چون اونها به احتمال قوی متخصص نیستن و نمیتونن بهتون راهکار ارائه بدن).

حتی میشه از پزشک خانواده تون بخواین تا یک مشاور یا روانشناس رو بهتون معرفی کنه. می‌تونین به گروه درمانی های دور و برتون که برای درمان افسردگی انجام میشه هم بپیوندین. وضعیت تشکیل و شرایط این گروه ها رو می‌تونین از یک کلینیک روانشناسی جویا بشین. همینطور میشه از کتابها و برنامه های تراپی آنلاین استفاده کرد.

افسردگی متوسط

اگه شما افسردگی متوسط دارین، میدونین که با گذشت زمان حالتون بهتر نمیشه، دیگه حتما به مشاور و روانشناس احتیاج دارین. درمان افسردگی متوسط چند مدل هستن که شامل درمان شناختی – رفتاری و مشاوره می‌شن.

یک پزشک عمومی میتونه برای مشاوره شما رو ارجاع بده. میتونین هم خودتون به طور مستقل به یک مرکز مشاوره مراجعه کنین و لزوما معرفی یک پزشک لازم نیست.

افسردگی شدید

اگه به افسردگی شدید مبتلا باشین، درمان دیگه کاملا متفاوت میشه.

داروهای ضد افسردگی داروهایی هستن که برای درمان علایم افسردگی استفاده میشن. انواع این داروها خیلی متعدده و لازمه که توسط روانپزشک تجویز بشن. با توجه به علایمی که دارین، یک پزشک عمومی می‌تونه بهتون پیشنهاد بده که با روانپزشک برای دریافت دارو صحبت کنین یا پیش مشاور برین.

معمولا ترکیبی از درمان شناختی – رفتاری همراه با داروهای ضد افسردگی خیلی بهتر از استفاده از هر کدوم از راهها به تنهایی کمک میکنه. اگه مبتلا به افسردگی شدید باشین، باید به متخصصان مربوطه ارجاع داده بشین.

برای درمان افسردگی تیم درمان متشکل از روانشناس، روانپزشک، کاردرمانگر و مشاور هست. این تیم از متخصصین می‌تونن درمان درست گفتاری و دارویی رو براتون تنظیم کنن.

درمان گفتاری

درمان افسردگی با روش شناختی – رفتاری

هدف درمان شناختی – رفتاری اینه که فکرها و رفتارهای شما رو متوجه بشه و اینکه این فکرها و رفتارها چطور روی شما تاثیر میذارن.

درمان شناختی – رفتاری اتفاقات گذشته شما رو بررسی میکنه. این اتفاق ها به شکل گیری کسی که شما امروز هستین خیلی تاثیر داشتن و بررسی شون به افکار امروز شما کمک زیادی میکنه. در حقیقت، در این نوع از درمان افسردگی تمرکز عمده درمان شناختی – رفتاری روی تغییر دادن نحوه تفکر و احساس و رفتار امروز شما هست.

این مدل درمان برای افرادی که دچار افسردگی هستن و طیفی از مشکلات روانی دیگه خیلی خوب جواب میده. اگه به شما درمان شناختی – رفتاری پیشنهاد شد، روند اینطور هست که معمولا یک جلسه در هفته مشاوره دارین. بعضی از مشاور ها هم این جلسات رو یک هفته در میان برگزار میکنن.

طول درمان معمولا ۵ تا ۲۰ جلسه است و هر جلسه درمان افسردگی معمولا ۳۰ تا ۶۰ دقیقه طول میکشه. در مواردی هم افراد مبتلا به افسردگی به گروه درمانی شناختی – رفتاری ارجاع میشن.

درمان شناختی – رفتاری آنلاین

این درمان از طریق کامپیوتر و بدون ملاقات چهره به چهره انجام میشه. شما جلسات مشاوره هفتگی رو با مشاورتون هماهنگ میکنین و مشاور در ساعتهای شخص از طریق نرم افزاری ازتباط جمعی مثل اسکایپ که هر دو روی کامپیوترهاتون نصب کردین با شما صحبت میکنه.

درمان بین فردی

درمان بین فردی interpersonal therapy روی روابط شما با دیگران و مشکلاتی که شما ممکنه در این روابط داشته باشین تمرکز میکنه. این مشکلات میتونن مشکلات برقراری ارتباط باشن یا مشکلات کنار اومدن با افراد دیگه. شواهدی وجود داره مبنی بر اینکه درمان بین فردی میتونه به خوبی داروهای ضد افسردگی یا درمان شناختی – رفتاری تاثیرگذار باشه.

روان درمانی پویشی

در روان درمانی پویشی یا Psychodynamic Therapy، یک روان درمانگر شما رو تشویق میکنه تا ذهنتون رو کاوش کنین. با انجام این کار شما متونین از معانی پنهان و الگوهای رفتاری مطلع بشین که احتمالا ریشه مشکلاتی هستن که الان باهاشون دست و پنجه نرم میکنین.

درمان افسردگی با مشاوره

مشاوره یک شکل از درمان هست که به شما کمک میکنه تا در مورد مشکلاتی که براتون پیش اومده فکر کنین تا بتونین راههای جدید رویارویی با اون مشکلات رو پیدا کنین. مشاورها شما رو در پیدا کردن راه حل مشکلاتتون همراهی میکنن اما به شما نمیگن که چه کار کنین.

شما میتونین محرمانه ترین کارها یا افکارتون رو با مشاور در میان بذارین و مشاور یک راه حل عملی برای مشکل به شما پیشنهاد میکنه. به شما ممکنه یک جلسه مشاور پیشنهاد بشه، یک دوره کوتاه که به قدر چند هفته یا چند ماه طول بکشه و یا اینکه مدتی که برای مشاوره بهتون پیشنهاد میشه میتونه مدتی طولانی تر مثل چندین ماه یا سال باشه.

مشاوره برای کسانی که معمولا حالشون خوبه ولی احتیاج دارن که برای کنار اومدن یا حل کردن مشکلات جاری زندگی بهشون کمک بشه مناسب هست. این مسائل میتونه خشم، مشکلات رابطه، اضطراب، یا افسردگی به دلیل ناباروی و یا دیگر بیماریها باشه.

داروهای ضد افسردگی

داروهای ضد افسردگی برای درمان نشانه های افسردگی استفاده میشن و انواع مختلفی دارن. عده زیادی هستن که از استفاده از این داروها جواب مطلوب میگیرن ولی خب عده ای هم هستن که این داروها تاثیری روشون نداره.

شما حتی میشه که به یک دارو جواب بدین ولی داروی دیگه ای از همون نوع روی شما اثری نداشته باشه. به همین دلیل شاید لازم باشه که ۲ یا چند درمان دارویی رو امتحان کنین تا بدونین که چه دارویی روی شما اثر مطلوب رو داره. البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که داروهای ضد افسردگی تقریبا مثل هم عمل میکنن اما عوارض جانبی داروها با هم خیلی میتونن متفاوت باشن و باید در مرحله انتخاب داروهاتون به این نکته هم توجه کنین. وقتی داروهای ضد افسردگی رو شروع میکنین، باید برای حداقل ۲ تا ۴ هفته زیر نظر پزشک باشین که عکس العمل بدنتون به این داروها رو بررسی کنه و مطمئن بشین که داروها آثار مخرب روی شما ندارن. اگه داروها براتون اثربخش هستن، باید حداقل همون دوز دارو رو برای ۴ هفته ادامه بدین حتی اگه قسمتی یا تمام علایم برطرف شده باشن. اگر در گذشته هم دوره های افسردگی رو تجربه کردین، احتمال اینکه باید داروها رو برای ۵ ال یا بیشتر ادامه بدین. داروهای ضد افسردگی اعتیادآور نیستن، اما اگه استفاده از اونها رو متوقف کنین یا یک دوز رو فراموش کنین که بخورین، شاید که علایم متوقف شدن ناگهانی دارو در شما ظاهر بشه.

علایم متوقف شدن داروهای ضد افسردگی

همونطور که گفته شد داروهای ضد افسردگی مثل دخانیات اعتیادآور نیستن، اما با متوقف کردن استفاده از اونها بعضی علایم میتونه در شما ظاهر بشه. این علایم عبارتند از:

  • اسهال
  • علایم شبیه سرماخوردگی
  • اضطراب
  • سرگیجه
  • رویاهای خیلی واضح در شب
  • حس کردن چیزی شبیه شک الکتریکی در بدن

در بیشتر موارد، این علامی کاملا خفیف هستن و بیشتر از ۱ تا ۲ هفته ادامه پیدا نمیکنن اما در مواردی هم میتونن خیلی شدید بشن. علامی متوقف کردن این داروها میتونن به محض اینکه دیگه قرصها رو نخورین به وجود بیان. برای همین از علایم یک دوره افسردگی مجدد کاملا قابل تشخیص هستن. چون علایم یک دوره جدید افسردگی چند هفته بعد از توقف خوردن داروها میتونن پیش بیان.

افسردگی یا غم و اندوه؟

مرگ یکی از عزیزان، از دست دادن شغل یا پایان یک رابطه تحمل تجربه‌های دشواری برای فرد است و طبیعی است که احساس غم و اندوه در پاسخ به چنین شرایطی ایجاد شود. معمولاً کسانی که دچار ضربه روحی می‌شوند اغلب ممکن است خود را فردی «افسرده» توصیف کنند.

اما باید بدانید که غمگین بودن همان افسردگی نیست. روند غصه خوردن و سوگواری برای هر فرد منحصر به فرد است و دارای برخی از ویژگی‌های مشابه با افسردگی است. غم و اندوه و افسردگی ممکن است شامل اندوه شدید و کناره گیری از فعالیت‌های معمول باشد. اما آنها در موارد مهمی با هم تفاوت دارند:
در غم و اندوه از دست دادن شخصی، احساسات دردناکی موج می‌زند که غالباً با خاطرات مثبت آن مرحوم آمیخته می‌شود. در افسردگی اساسی، خلق و خوی مثبت و یا علاقه (لذت) فرد به زندگی برای بیشتر از دو هفته کاهش می‌یابد.
در غم و اندوه، عزت نفس معمولاً حفظ می‌شود. اما در افسردگی شدید، احساس بی ارزشی و نفرت از خود امری معمول است.
در غم و اندوه، ممکن است افکار مرگ به دلیل از دست دادن شخص و میل به پیوستن به او ظاهر شود. اما در افسردگی، افکار متمرکز بر پایان دادن به زندگی فرد به دلیل احساس بی ارزشی یا بی لیاقتی در زندگی یا عدم توانایی کنار آمدن با درد افسردگی هستند.
غم و افسردگی می‌تواند با هم وجود داشته باشد، برای برخی از افراد مرگ یکی از عزیزان، از دست دادن شغل یا قربانی یک حمله فیزیکی یا یک فاجعه بزرگ شدن، می‌تواند منجر به افسردگی نیز شود. وقتی غم و افسردگی به طور همزمان اتفاق می‌افتد، غم و اندوه شدیدتر و طولانی‌تر از غم و اندوه بدون افسردگی می‌شود.

تشخیص بین غم و اندوه و افسردگی بسیار مهم است و می‌تواند به افراد در گرفتن کمک، پشتیبانی یا درمان افسردگی کمک کند.عوامل خطر برای افسردگی
افسردگی می‌تواند هرکسی را تحت تأثیر قرار دهد، حتی شخصی که به نظر می‌رسد در شرایط نسبتاً ایده آل زندگی می‌کند.
عوامل مختلفی می‌توانند در افسردگی نقش داشته باشند:

  • بیوشیمی: تفاوت در برخی مواد شیمیایی در مغز ممکن است علائم افسردگی را تشدید کند.
  • ژنتیک: افسردگی می‌تواند در خانواده‌ها به صورت ژنتیکی ایجاد شود. به عنوان مثال، اگر یکی از دوقلوی همسان مبتلا به افسردگی باشد، دیگری نیز ۷۰ درصد احتمال دارد که در دوره‌ای از زندگی به این بیماری مبتلا شود.
  • شخصیت: افراد با عزت نفس پایین، که به راحتی تحت فشار استرس قرار می‌گیرند، یا به طور کلی بدبین هستند، به نظر می‌رسد بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی هستند.
  • عوامل محیطی: قرار گرفتن مداوم در معرض خشونت، غفلت، سو استفاده یا فقر ممکن است برخی از افراد را در معرض افسردگی قرار دهد.

علت افسردگی و درمان افسردگی

درک علت اصلی افسردگی ممکن است به شما کمک کند تا بر مشکل غلبه کنید. به عنوان مثال، اگر به دلیل ضرر و زیان در شغل یا بیکار شدن افسرده هستید، بهترین درمان ممکن است یافتن حرفه‌ای راضی کننده باشد نه استفاده از داروی ضد افسردگی. اگر در منطقه‌ای تازه وارد هستید و احساس تنهایی و ناراحتی می‌کنید، پیدا کردن دوستان جدید احتمالاً بیشتر از مراجعه به درمان باعث افزایش روحیه می‌شود. در چنین مواردی، افسردگی با تغییر شرایط موجود به سادگی برطرف می‌شود.

افسردگی و خطر خودکشی

افسردگی یک عامل عمده خطر برای خودکشی است. ناامیدی عمیق و ناامیدی همراه با افسردگی باعث می‌شود که خودکشی تنها راه نجات فرد از درد باشد. اگر شخصی را دارید که به افسردگی مبتلاست، هرگونه صحبت یا رفتار خودکشی را جدی بگیرید و مراقب علائم هشدار دهنده باشید:

  • صحبت کردن در مورد کشتن یا آسیب رساندن به خود.
  • ابراز احساسات شدید ناامیدی یا گرفتار شدن.
  • مشغله ذهنی غیرمعمول درباره مرگ یا مردن.
  • بی پروا رفتار کردن، مانند شخصی که آرزوی مرگ دارد (به عنوان مثال رانندگی با سرعت بالا و رد کردن چراغ قرمز).
  • برای خداحافظی با مردم تماس می‌گیرد یا آنها را ملاقات می‌کند.
  • نظم بخشیدن به امور مالی و شخصی.
  • گفتن جملاتی مانند «همه بدون من بهتر خواهند بود» یا «من ترجیح می‌دهم نباشم».
  • تغییر ناگهانی از افسردگی شدید به آرام و شاد بودن.

اگر فکر می‌کنید یکی از دوستان یا اعضای خانواده شما قصد خودکشی دارد، نگرانی خود را ابراز کنید و سریعاً کمک بگیرید. صحبت آزادانه درباره افکار و احساسات خودکشی می‌تواند یک زندگی را نجات دهد.

کلام آخر

افسردگی احساس خوبی نیست. آدم افسرده پر میشه از احساسهای منفی که به نظر میرسه هیچ چاره ای هم براشون نیست. اما راه حل افسردگی میتونه بسیار ساده و خیلی در دسترس باشه. فقط کافیه که مشکل رو بدونیم و برای حلش از پزشک یا مشاور کمک بخوایم. این خدمات همه در کلینیک راز رویش برای شما در دسترس هست. اگر علایمی از افسردگی رو در خودتون یا اطرافیانتون مشاهده میکنین با مرکز راز رویش تماس بگیرین تا بهترین راه حل به شما ارایه بشه.