مردم اغلب از تفاوت بین هراس اجتماعی و آگروفوبیا گیج می‌شوند. در این مقاله به ارتباط اضطراب اجتماعی و آکروفوبیا می‌پردازیم. از آنجا که هر دو این هراس‌ها با ترس از حضور در کنار افراد دیگر ارتباط دارند، به هم آمیختن آن‌ها یا از دست دادن تمایز بین آن‌ها آسان است. گاهی اوقات مردم حتی فکر می‌کنند که این دو مسئله یک بیماری هستند یا این که حداقل با یکدیگر مرتبط هستند. در حالی که شباهت‌های زیادی بین این دو اختلال بهداشت روانی وجود دارد اما به یاد داشته باشید که تفاوت‌های مشخصی بین هراس اجتماعی و آگروفوبیا وجود دارد؛ از جمله ترس‌های اساسی در آن‌ها، عوامل محرک علائم و رفتارهای ناشی از آن. در این بخش خلاصه‌ای از این اختلافات را برای شما آورده‌ایم.

هراس اجتماعی

برای درک بهتر ارتباط اضطراب اجتماعی و آکروفوبیا باید ابتدا تعریف درست و دقیقی از هر کدام داشته باشید. همانطور که توسط انجمن اضطراب اجتماعی تعریف شده است، افرادی که دچار هراس اجتماعی هستند از تعامل مستقیم با افراد دیگر می‌ترسند. در حالی که این افراد می‌خواهند با دیگران دوست شوند و درگیر فعالیت‌هایی با دیگران باشند؛ ترس آن‌ها مانع انجام چنین کاری می‌شود. این موارد شامل ترس از:

  • مورد قضاوت یا انتقاد قرار گرفتن.
  • تحمل خجالت یا تمسخر.
  • مجبور به صحبت کردن یا اجرای عمومی.
  • ملاقات و تعامل با غریبه‌ها یا شخصیت‌های معتبر.

ترس یا هراس اجتماعی در افراد در سنین پایین‌تر، به طور کلی در سال‌های نوجوانی ایجاد می‌شود. در هر زمان تقریباً ۷% از جمعیت را تحت تاثیر قرار می‌دهد. تا این‌جا تفاوت‌هایی با آگروفوبیا دیده می‌شد.

محرک‌ها

هنوز هم سوال شما ارتباط اضطراب اجتماعی و آکروفوبیا است؟ در این بخش برای تمایزسازی آگروفوبیا از هراس اجتماعی، مواردی را که برای بیماران مضطرب اجتماعی متحرک است با هم مرور می‌کنیم. بر اساس تعریفی که از هراس اجتماعی ارائه دادیم؛ افرادی که دچار هراس اجتماعی هستند در موقعیت‌هایی ایجاد می‌شوند که نیاز با تعامل با دیگران دارند، مانند:

  • مصاحبه برای مشاغل
  • تاریخ‌ها یا رویدادهای اجتماعی
  • به هر دلیلی اجبار به ملاقات با دیگران
  • صحبت کردن در یک مکان عمومی
  • مجبور به انجام کاری که دیگران می‌توانند آن را تماشا کنند مانند تماس تلفنی، نوشتن یا غذا خوردن

رفتار

ارتباط اضطراب اجتماعی و آکروفوبیا

در نتیجه این ترس‌ها و عوامل محرک، رفتار ناشی از هراس اجتماعی این است که از موقعیت‌هایی که ممکن است مجبور به تعامل با مردم باشند، اجتناب کنند. ممکن است لزوماً نگران حضور در جمع نباشند، مادامی که بتوانند ناشناس بمانند. با این حال زمانی که مجبور به تعامل با مردم هستند؛ ممکن است خجالتی، دور از ذهن، درون گرا یا ناجور باشند. واکنش دیگران به این مسئله در واقع ممکن است ترس را تقویت کرده و آن‌ها را در طی وقایع اجتماعی بعدی بیشتر مضطرب کند. تا این جا در مورد هراس اجتماعی و رفتارهای ناشی از آن اطلاعاتی کسب کردین. اکنون برای پاسخ به این سوال که آیا ارتباط اضطراب اجتماعی و آکروفوبیا هست یا نه؟ باید به تعریف آگروفوبیا بپردازیم. برای شناسایی آن با ما همراه باشید.

آگروفوبیا

در این بخش قصد داریم تعریفی از ترس و آگروفوبیا به شما ارائه بدهیم. آگروفوبیا به عبارت ساده‌تر، ترس شدید از قرار گرفتن در یک مکان شلوغ یا عمومی است. با این وجود برخلاف هراس اجتماعی، آگروفوبیا شامل تعامل با آن افراد نیست. در عوض به نوع دیگری از اختلالات اضطرابی مربوط می‌شود: اختلال هراس! همانطور که توضیح داده شد، افراد مبتلا به آگروفوبیا غالباً افرادی هستند که قبلاً دچار حملات هراس شده‌اند و ترس از داشتن مورد دیگری در یک مکان عمومی را دارند. این مسئله ممکن است مربوط به مکانی باشد که حملات وحشت قبلی آن‌ها در آن اتفاق افتاده است، یا ممکن است مربوط به احساس غرق شدن در ازدحام مردم و ترس از ایجاد یک حمله وحشت باشد. علاوه بر این، می‌تواند مربوط به خجالت از ایده داشتن بسیاری از افراد از حمله وحشت باشد. توجه کنید که گاهی اوقات، اختلال وحشت بخشی از آگروفوبیا نیست؛ اما در عوض ترس دیگر در مورد خطراتی که ممکن است در یک مکان عمومی با آن روبرو شود، منبع ترس است. آگروفوبیا به احتمال زیاد در ۲۰ سالگی فرد ایجاد می‌شود. بر اساس موسسه ملی بهداشت روان، آگروفوبیا کمتر از ۱% از جمعیت بزرگسال را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بد نیست اطلاعاتی هم در مورد فوبیا و انواع آن داشته باشید.

محرک‌ها

در این بخش برای درک بهتر ارتباط اضطراب اجتماعی و آکروفوبیا خیلی جزئی‌تری آگروفوبیا را برای شما شرح می‌دهیم. بر اساس ترس از حمله وحشت که اساس آگروفوبیا است، عوامل محرک این فوبیا عبارتند از:

  • بودن در یک مکان شلوغ و عمومی
  • قرار گرفتن در مکانی که باعث احساس گیر افتادن در فرد شود مانند اتوبوس یا آسانسور
  • بازدید از مکانی که حمله وحشت قبلی در آن روی داده است.
  • رفتن به مکانی ناآشنا به تنهایی!

رفتار

آگروفوبیا

ترس و محرک‎‌های آگروفوبیا رفتارهایی را شامل می‌شود که با رفتارهای اضطراب اجتماعی متفاوت است. افراد مبتلا به این اختلال که نوعی بیماری ذهنی است، از مراجعه به مکان‌های عمومی که ممکن است شلوغ باشد اجتناب می‌کنند. اگر هم این دسته از افراد ریسک رفتن به چنین مکانی را به جان بخرند، ترجیح می‌دهند یک همراه معتمد در کنار آن‌ها باشد. تفاوت آن‌ها با افراد مبتلا به هراس اجتماعی این است که از زمان گذراندن با دیگران خوشحال می‌شوند به شرطی که دوستان معتبر و معتمدی داشته باشند. با این حال بدون این که کسی به آن‌ها کمک کند، افراد مبتلا به آگروفوبیا ممکن است بیشتر به خانه خود بچسبند و از ترک خانه‌های خود بترسند. همانطور که قبلاً توضیح دادیم، افراد مبتلا به آگروفوبیا ممکن است گوشه گیر، بیش از حد وابسته به دوستان معتمد خود یا جدا باشند.

ارتباط بین این دو

در این بخش به ارتباط اضطراب اجتماعی و آکروفوبیا می‌پردازیم. بعد از دانستن تعریف دقیقی از هر دو اختلال، می‌توانیم به ارتباط بین این دو بپردازیم. آگروفوبیا و اختلال اضطراب اجتماعی از بسیاری از جهات با هم ارتباط دارند. برای درک این موضوع، مفید است که در مورد تعریف این اختلالات، چگونگی تفاوت این دو و چگونگی تفکیک آن‌ها از یکدیگر صحبت کنیم. گفته می‌شود بسیاری از افراد هم مبتلا به آگروفوبیا و هم اختلال اضطراب اجتماعی هستند، پدیده‌ای که در پزشکی با عنوان بیماری مشترک از آن یاد می‌شود. اکنون می‌خواهیم ارتباط بین حملات هراس و اختلال وحشت را بررسی کنیم. آگروفوبیا همانطور که قبلاً گفتیم ترس ترک از خانه خود محسوب می‌شود.

بسیاری از افراد مبتلا به آگروفوبیا در حقیقت به خانه خود بسته شده‌اند. در واقع آگروفوبیا به ترس قرار گرفتن در موقعیت‌ها یا مکان‌هایی گفته می‌شود که در صورت حمله وحشت، فرار از آن دشوار یا شرم آور باشد. به معنایی دیگر می‌توان گفت این ترس، ترس از حمله وحشت داشتن است. آگروفوبیا معمولاً منجر به پرهیز از مکان‌های خاص مانند ازدحام جمعیت، اتومبیل، اتوبوس، قطار، آسانسور و پل می‌شود. علاوه بر این افراد مبتلا به آگروفوبیا ممکن است از تنها گذاشتن خانه ترس داشته باشند. بیشتر افراد مبتلا به این فوبیا در صورت همراهی یک فرد معتمد راحت‌تر برخورد می‌کنند. نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که اگر چه آگروفوبیا را می‌توان بدون اختلال وحشت تشخیص داد، اما بیش از ۹۵% از افرادی که مبتلا به این فوبیا هستند، اختلال وحشت زدگی را نیز دارند. در حقیقت آگروفوبیا اغلب همراه با اختلال وحشت زدگی رخ می‌دهد. زمانی که آگروفوبیا بدون اختلال وحشت تشخیص داده شود، اضطراب شدید تجربه می‌شود اما این اضطراب تا حدی نیست که یک حمله وحشت ایجاد کند. بهتر است در مورد اختلال اضطراب هم اطلاعاتی داشته باشید.

تفاوت آگروفوبیا و اختلال اضطراب اجتماعی در چیست؟

اگر چه هم آگروفوبیا هم اختلال اضطراب اجتماعی می‌توانند ترس از اماکن عمومی را درگیر کنند. تفاوت این دو در این مسئله است که افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی فقط در شرایطی که ممکن است نظارت دقیق توسط دیگران اتفاق بیفتد، احساس اضطراب می‌کنند. به عنوان مثال تنها بودن در آسانسور یا تنها بودن در اتومبیل احساس ناراحتی نمی‌کنند. این در حالی است که افراد مبتلا به آگروفوبیا معمولاً در مصاحبت با یک فرد معتمد، احساس بهتری دارند؛ اما افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی نیز ممکن است بدتر از این به دلیل بررسی بالقوه توسط فرد همراه، احساس بدتری داشته باشند. در این جا برای درک بهتر تفاوت این دو، ویژگی هر کدام را با هم مرور می‌کنیم:

آگروفوبیا

  • ترس از ترک خانه دارد.
  • ترس از حمله وحشت در مکان‌های عمومی دارد.
  • ترس از قرار گرفتن در موقعیت‌هایی که ممکن است فرار از آن دشوار باشد یا در صورت خراب شدن شرایط، کمکی در دسترس نباشد.
  • با یک همراه معتمد فرد مبتلا به آگروفوبیا احساس بهتری دارد.

ارتباط اضطراب اجتماعی و آکروفوبیا

اختلال اضطراب اجتماعی

  • ترس از مکان‌های عمومی (ارتباط اضطراب اجتماعی و آکروفوبیا در این قسمت از بین می‌رود).
  • ترس از موقعیت‌هایی که ممکن است مورد نظارت دیگران قرار بگیرد.
  • ترس از قرار گرفتن در موقعیتی که مورد قضاوت منفی قرار می‌گیرد.
  • به دلیل ترس از موشکافی، به همراه یک همراه معتمد احساس بدتری دارد.

در کل آگروفوبیا و اضطراب اجتماعی از نظر شرایط نزدیک به هم هستند اما تفاوت‌های مهمی در دلایل و علائم خود دارند. گفته شد آگروفوبیا و اختلال اضطراب اجتماعی غالباً با هم اتفاق می‌افتند و به نظر می‌رسد علائمش شدیدتر از آن است که یکی از این شرایط وجود داشته باشد. خبر خوب این است که خوشبختانه درمان‌هایی برای هر دو اختلال در دسترس است که می‌تواند به پایه و اساس مشکل کمک کند و زندگی فرد را بازیابی کند.

البته بهتر است بدانید که این دو اختلال در دسته اختلالات اضطرابی قرار می‌گیرند و بر همین اساس شباهت‌های زیادی بین آنها وجود دارد.

نتیجه

با نگاهی به تفاوت این دو هراس، به راحتی می‌توان فهمید که آن‌ها، آنچنان که در ابتدا به نظر می‌رسید با هم ارتباط ندارند. در حقیقت موسسه اضطراب اجتماعی هشدار می‎دهد که افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی به طور کلی دچار آگروفوبیا نمی‌شوند. در عوض این دو نوع مختلفی از اختلالات اضطرابی هستند که از موقعیت‌های مشابه اما عوامل و دلایل متضاد ناشی می‌‎شوند. با این وجود هر دو قابل درمان هستند، که اغلب برای درمان آن‌ها از انواع مشابهی استفاده می‌کنند. درمان رفتاری شناختی می‌تواند در کمک به افراد مبتلا به آگروفوبیا یا ترس‌های اجتماعی موثر باشد تا علائم خود را کنترل کنند و زندگی در انزوا آن‌ها کمتر باشد.